Wat wil ik met mijn leven - leefplan in 5 stappen

podcast spiritual May 15, 2019

Wat wil ik met mijn leven? Een vraag die we onszelf bijna allemaal wel eens stellen. Helaas heeft bijna niemand het antwoord op deze vraag uitgewerkt in een 'Leefplan'. De kans dat je jouw doelen zonder plan bereikt is klein. In deze blog geef ik je 5 stappen hoe je tot een leefplan komt.

Waarom is de vraag: ‘Wat wil ik met mijn leven?’ zo belangrijk?

Wat doe jij op het moment dat je geen plan hebt?

Je doet wat jouw omgeving van je vraagt.

Dit is het geval op het werk, privé, in je hele leven. Als jij niet duidelijk weet wat je wilt dan zeg je “ja” tegen iedere vraag die je krijgt vanuit omgeving. Dat is niet altijd erg, alleen kom jij op die manier niet daar  waar je uiteindelijk had willen komen.

Wat doe jij op het moment dat je volgens jouw plan iets MOET halen binnen een maand?

Dan gaat alles aan de kant om je doel te behalen.

Dit is één groot voordeel van een leefplan. Als jij de vraag: ‘wat wil ik met mijn leven?’ duidelijk hebt beantwoord of liever nog ook in een leefplan hebt uitgewerkt, dan beweeg je daar naartoe en zeg je "Nee" tegen de dingen die je niet helpen richting jouw doel.

Het allergrootste voordeel is dat je dit ontzettend veel energie en plezier gaat opleveren. Je staat iedere dag op met het gevoel dat je aan je eigen droomleven aan het werken bent. Natuurlijk zijn er dagen dat dit tegenvalt alleen als jij er keer op keer aan blijft werken dan zie je dat je uiteindelijk steeds dichterbij je levensvisie komt.

Bij iedere coachee zie ik dat 3 jaar doelen binnen 2 jaar behaald worden.

Wat is een leefplan of levensvisie?

Heb jij op papier uitgewerkt hoe jij wilt dat je leven eruit ziet?

Ja? Top!

Nee? Jammer, dat zou je namelijk enorm helpen om meer te gaan focussen op dat wat jij belangrijk vindt.

Het goede nieuws is, ik geef je nu 5 stappen om er snel mee aan de slag te gaan.

In een leefplan of levensvisie beantwoord je onder andere de volgende vragen:

  • Wat wil ik met mijn leven?
  • Wat wil ik met mijn carrière/relaties?
  • Hoe wil ik dat mijn dagen eruit zien?
  • Wat vind ik belangrijk?

je werkt dit uit in een leefplan of levensvisie. Afhankelijk van je voorkeur werk je dit helemaal tot in detail uit of beperkt je dit tot een globale uitwerking op één pagina.

Een: ‘Wat wil ik met mijn leven’ leefplan in 5 stappen

1. 0-meting: Kijk waar je nu staat op de 12 levensgebieden

De eerste stap is bepalen waar je nu staat. Dit is belangrijk om meerdere redenen. Als eerste zorgt dit ervoor dat jij over een tijd terug kan kijken naar de progressie die je hebt gemaakt. Dit helpt je te waarderen wat je al hebt bereikt. Daarnaast helpt het je in te schatten wat je nog moet doen om verder te komen en door te ontwikkelen.

Als je eerder materiaal hebt gelezen van me dan weet je dat ik dat alles baseer op basis van de 12 levensgebieden. Ik vind het belangrijk om niet alleen te focussen op je carrière maar op je hele leven. Om niets te vergeten gebruik ik een model van 12 levensgebieden waar onder andere je carrière, gezondheid, relaties en financiën in zitten.

2. Role modeling: Leren van de ‘best practices’ op alle 12 levensgebieden

De vraag wat je wilt bereiken in je leven in één keer beantwoorden is best lastig. Wanneer je deze vraag opdeelt in deelvragen op de 12 levensgebieden maakt deze vragen kleiner en daardoor eenvoudiger te beantwoorden. Je start bijvoorbeeld met wat wil ik met mijn gezondheid? Gevolgd door de andere 11.

Voordat je daadwerkelijk die vraag gaat beantwoorden zou ik je adviseren om eerst wat te lezen en leren over wat anderen hebben gedaan op deze levensgebieden.

Als jij de vraag ‘Wat wil ik met mijn gezondheid?’ wilt beantwoorden is het verdomd makkelijk als jij weet wat er mogelijk is. Veel mensen remmen hun dromen namelijk af omdat ze denken dat iets niet realistisch is. Ga je echter lezen over wat anderen hebben gedaan dan krijg je een goed beeld van wat er wél kan (en wat je realistisch ook kunt combineren met een druk leven op de andere levensgebieden).

p.s. ik verklap vast een geheim: er is veeeeeel meer mogelijk dan jij denkt!

3. Leefplan per levensgebied

Zoals ik hierboven al aangaf is het vaak lastig om de vraag ‘wat wil ik met mijn leven?’ in één keer te beantwoorden.

Wanneer je dit opsplitst per levensgebied is dit goed te doen. Bepaal voor ieder afzonderlijk levensgebied wat je wilt en wat je wensen zijn. Je gaat zien dat als je hiermee aan de slag gaat dat het ene gebied ook het andere beïnvloed. Als jij in een groter huis wilt wonen heb je op carrière gebied waarschijnlijk ook de wens voor een hoog salaris. Heb jij de wens om veel te reizen dan is de combinatie met het starten van een eigen restaurant wellicht niet handig.

Begin met de levensgebieden waar je een goed beeld van hebt. Als jij dat hebt gedaan wordt het makkelijker om de overige levensgebieden in te vullen.

Als je hier voor de eerste keer mee aan de slag gaat start dan met de 4 grootste levensgebieden in plaats van alle 12. Start bijvoorbeeld met je gezondheid, relaties, financiën, vrije tijd en je carrière.

4. Leefplan ontwikkelen: Maak er een visie van waarvoor je iedere dag je bed uitspringt.

Maak daarna je leefplan. Combineer alle aparte levensgebieden tot één levensvisie. Één document wanneer als jij dit leest je bruist van energie om eraan te werken.

kun je opsplitsen per categorie (levensgebied) of je beschrijft je ideale dag waarin een aantal of alle elementen naar voren komen.

5. Actie: Realiseer je levensvisie

Als jij je levensvisie in een leefplan hebt uitgewerkt en daadwerkelijk hebt opgeschreven wat jij wilt in je leven dan is het tijd om eraan te gaan werken.

Het is ontzettend gaaf om hiermee aan de slag te gaan. Je gaat zien dat als jij dit actief doet dat jij je visie iedere dag dichterbij ziet komen. Doe je dit een paar jaar dan zal je zien dat dromen die onwaarschijnlijk ver weg leken toch dichtbij beginnen te komen.

Heb jij al een leefplan? Wanneer ga je starten?

Stop met stilstaan, start met leven!

Dennis

Wil jij net als 200+ anderen de GRATIS cursus voor ALTIJD meer energie, succes en geluk ontvangen?
Laat hier je email achter.

Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te laten groeien en ontwikkelen naar een gelukkig en Hawesome leven. Ik geloof dat met deze stappen iedereen zich kan ontwikkelen naar een gelukkig leven op de 12 levensgebieden. Met dit artikel wil ik jou kennis meegeven dat je nieuwe inzichten geeft en motiveert om een stap te zetten in jouw leven.

Geef jouw feedback hieronder, wat vind jij van deze blog? Dan leer ik er ook nog van, zodat ik mijn blogs steeds interessanter voor jou kan maken.

Luister: ‘Leefplan in 5 stappen’ als podcast op Spotify of hieronder:

 

Bekijk: ‘Leefplan in 5 stappen’ op youtube:

 

Deel: ‘Leefplan in 5 stappen’ met je vrienden op social media:

Close

Wil jij 30 dagen gratis gebruik maken van het membership met toegang tot 25+ trainingen?

Kom meer te weten over de Hawesome5© methode en hoe die jou kan helpen om volop te leven!

Claim 30 dagen gratis membership
Close

75% Complete

Claim gratis membership

Direct toegang tot 25+ trainingen

Geen verplichtingen of directe verlening