Wat wil ik met mijn leven? 3 musts om te bepalen wat jij wilt worden

career podcast May 22, 2019

 

Heb jij weleens dat jij net een stap vooruit gemaakt hebt maar dit niet zo voelt? Dat je eigenlijk overal blij mee moet zijn maar toch een gevoel van onvrede ervaart? En je dan afvraagt 'Wat wil ik met mijn leven?’ of 'Wat wil ik eigenlijk écht worden?'

Ik wel, of althans voorheen wel

Ik hoor je al denken: ‘Weer zo’n zelfhulpguru die na een (auto)ongeluk/zware jeugd het licht heeft gezien’, daar heb ik niets aan.

Wacht nog heel even, dat ben ik namelijk niet.

Ik heb (hoop ik net als jij) waarschijnlijk een goede jeugd gehad. Uiteraard komt iedereen in zijn/haar leven uitdagingen tegen die overwonnen moeten worden, maar over het algemeen ervaren Nederlandse kinderen hun jeugd als 'goed'. Zo heeft Nederland relatief goede leefomstandigheden op het gebied van scholing, gezondheidszorg en dergelijke.

Dit is een belangrijke reden waarom veel van ons met de vragen rondlopen: ‘Wat wil ik met mijn leven? Wat wil ik worden?’. Ik zal je uitleggen hoe dit komt in dit artikel en je 3 criteria geven die je nodig hebt om deze vragen te kunnen beantwoorden.

Waarom weet ik niet wat ik wil met mijn leven/wat ik wil worden?

Wat kwam jij tekort in jouw jeugd? Écht tekort (niet ik zou wel wat meer gehad willen hebben)?

Waarschijnlijk niets

De generaties van tegenwoordig hebben zo goed als ‘alles’. Goede scholing, gezondheidszorg, voldoende te eten, voldoende vrije tijd en een (bij)baan waardoor je leuke dingen kan doen met vrienden.

Dit is ook een van de grote redenen waarom we niet weten wat we willen. Een extreme passie komt namelijk vaak voort uit een extreem tekort.

Huh?

Denk maar eens na. Wanneer wil jij iets het allerliefste hebben? Als jij het nooit hebt gehad maar wel altijd hebt gezien dat het mooi, geweldig of leuk is. Als je rondkijkt naar de extreme voorbeelden die hebben vaak ook een extreem tekort gehad.

Vandaar dat wij geen enorm sterke passie meer hebben van nature. We hebben namelijk geen grote tekorten gehad (ben er maar blij om!).

Maar wat wil ik dan met mijn leven?

Hoe weet ik dan wat ik wil worden?

Simpel: je zal dit zelf moeten kiezen

Wat?

Ja, jij zal zelf moeten kiezen wat jouw passie gaat worden. Je zal moeten kiezen en je ervoor in moeten zetten en dan ga je zien dat je passie gaat groeien. Wat jij aandacht geeft dat groeit. Hoe meer jij er mee bezig bent, hoe beter het zal gaan en dan ga jij het nog leuker vinden.

Er zijn wel 3 criteria die ik hierin mee zou nemen.

#1 Jij wilt iets worden dat je leuk vindt

Goh… wat een baanbrekend nieuws

Het is iets ingewikkelder. Het gaat namelijk om datgene dat je écht leuk vindt. Dat waar je energie van krijgt. Vaak blijven we aan de oppervlakte met deze vraag.

Ik krijg energie van mijn vrienden.

Ja, natuurlijk. Zeker met wat alcohol op.

Wat ik bedoel is waar krijg jij energie van als jij bij je vrienden bent? Welke gespreksonderwerpen? Wat wordt er gezegd? Wat doe je zelf?

En stel dezelfde vragen op je werk. Niet, ik krijg energie van dit project. Nee, wat maakt het dat je daar energie van krijgt? Wat doe je? Welk onderdeel?

Daarvan wil je namelijk meer gaan doen alleen misschien wel op een ander gebied.

#2 Jij wilt iets worden waarbij je waarde toevoegt

In de eerste fase van onze carrière hebben we een carrière waarbij we met name gefocust zijn op ons eigen leven. We willen meer status, geld, invloed en/of connecties.

Wanneer je met oudere mensen spreekt die op latere leeftijd gelukkig zijn zullen die allemaal hetzelfde zeggen. Je wordt gelukkig van bijdrage aan een ander/aan de wereld.

Dit kan op grote en op kleine schaal als de uitkomst maar positief is.

Op latere leeftijd zullen we ons allemaal de vragen gaan stellen: ‘Heb ik een goed leven geleefd?’ ‘Heb ik bijgedragen of niet?’

Mijn suggestie: start daar nu alvast mee.

En dit hoeft niet op grote schaal, maar vraag je wel af wat de consequenties zijn van wat jij doet of van het bedrijf waar jij voor werkt. Sommige bedrijven vernietigen op dit moment onze gezondheid of het milieu. Als jij je afvraagt wat wil ik met mijn leven? Nou niet voor die bedrijven blijven werken.

Wil je verder lezen over carrière specifiek, check dan mijn eerdere blog over droombaan vinden in 3 stappen.

#3 Jij wilt bewust zijn van alle factoren in je leven

Als je eerdere blogs van mij gezien hebt dan weet je dat ik altijd werk met alle factoren van het leven. Onder andere je gezondheid, financiën, carrière en je relaties.

het ene gebied heeft namelijk een zeer grote invloed op het andere gebied. Succes in je carrière hangt voor een groot deel af van je relaties en je gezondheid. Je financiën worden met name geleid door je carrière en je financiën maken het makkelijker om een goede gezondheid, carrière of relaties te hebben. Het één versterkt het ander.

Stel jezelf de vraag ‘wat wil ik met mijn leven?’ dan ook op alle gebieden (gezondheid, financiën, relaties en carrière). Door middel van mijn eerdere geschreven blog over het ontwikkelen van een levensvisie help ik je hiermee aan de slag te gaan.

Wat kan ik nu doen om te achterhalen wat ik met mijn leven wil?

Als eerste sta eens stil bij bij wat je daadwerkelijk leuk vindt om te doen. Stop niet te snel, maar vraag hier even verder op door. Wat vind je daar nou precies leuk aan? Waarom kreeg je daar energie van? Wat was het specifiek dat je aantrok in die situatie?

Het werkt vaak goed om dit op te schrijven. Stel jezelf einde dag de vraag waar kreeg ik vandaag energie van en vraag dan door.

Stel jezelf daarna de vraag of je waarde toe hebt gevoegd. Als je jong bent wil je nog leren om jezelf te ontwikkelen. Dat is prima want de door jou opgedane kennis kun je op latere leeftijd teruggeven aan de volgende generatie. Alleen werken voor een bedrijf dat de wereld afbreekt of onze gezondheid om zeep helpt is misschien niet de juiste keuze.

Als laatste denk na over alle gebieden. Wat wil jij met je gezondheid? Carrière? Relaties en financiën?

Wil jij hiermee aan de slag gaan? Wil jij meer weten over hoe je dit alles kunt inzetten om echt een leven vol passie te leven?

Wil jij net als 200+ anderen de GRATIS cursus voor ALTIJD meer energie, succes en geluk ontvangen?
Laat hier je email achter.

Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te laten groeien en ontwikkelen naar een gelukkig en Hawesome leven. Ik geloof dat met deze stappen iedereen zich kan ontwikkelen naar een gelukkig leven op de 12 levensgebieden. Met dit artikel wil ik jou kennis meegeven dat je nieuwe inzichten geeft en motiveert om een stap te zetten in jouw leven.

Geef jouw feedback hieronder, wat vind jij van deze blog? Dan leer ik er ook nog van, zodat ik mijn blogs steeds interessanter voor jou kan maken.

Luister: ‘wat wil ik worden?’ als podcast op Spotify of hieronder:

 

Bekijk: ‘wat wil ik met mijn leven?’ op youtube:

 

Deel: ‘3 musts om te bepalen wat jij wilt worden’ met je vrienden op social media:

 

Close

Wil jij 30 dagen gratis gebruik maken van het membership met toegang tot 25+ trainingen?

Kom meer te weten over de Hawesome5© methode en hoe die jou kan helpen om volop te leven!

Claim 30 dagen gratis membership
Close

75% Complete

Claim gratis membership

Direct toegang tot 25+ trainingen

Geen verplichtingen of directe verlening