Wat is Wealth? Wanneer ben je financieel gezond?

wealth Jul 27, 2018

Wil jij meer verdienen, financieel gezond zijn of gewoon meer geld? Het antwoord hierop is waarschijnlijk 3x volmondig ja. Heb je er echter al ooit over nagedacht wat financieel gezond zijn voor jou betekend? Het gaat hierbij namelijk niet alleen om geld, maar meer om welvaart of totale rijkdom. Vandaar dat ik graag de term ‘Wealth’ gebruik.

Wat is financieel gezond? Wat is wealth?

Als je mijn eerdere stuk over ‘health’ gelezen hebt dan weet je het al. Het gaat nooit om 1 gebied. Het gaat altijd in je leven om de balans tussen de verschillende gebieden (health, wealth, social & mission). Focus je te veel op je persoonlijk wealth dan focus je minder op de andere gebieden en zal je uiteindelijk ongelukkig gaan worden (welke slechte kerst film gaat hier niet over…).

Wanneer ben je dan financieel gezond? Wanneer heb je voldoende wealth? Het antwoord is in theorie makkelijk te geven. Als je voldoende financiële middelen hebt om van te leven en te doen waar jij gelukkig van wordt. Sommige van jullie zullen zeggen ‘maar ik word gelukkig van meer geld’. Dat is complete onzin! Je wordt misschien gelukkiger als jij bijvoorbeeld meer dingen kan doen met vrienden en daar heb je geld voor nodig. Meestal echter als je hier goed over nadenkt zal je zien dat je hier meer dan voldoende geld voor hebt. Vaak maakt meer geld niet gelukkig. Het tegenovergestelde is wel waar heb je te weinig geld om de maand door te komen dan wordt je wel ongelukkiger.

Wanneer maakt geld gelukkig?

In de afgelopen jaren zijn er heel veel onderzoeken gedaan naar geld en geluk. Iedere keer komt er weer hetzelfde uit. Tot een jaarlijks inkomen van ongeveer €60.000 wordt je daadwerkelijk gelukkiger van meer geld. Het is echter belangrijk om te realiseren waarom dit zo is.

De reden is met name omdat mensen dan meer geld te besteden hebben aan bijvoorbeeld tijd met vrienden en leuke dingen doen met hun familie. Echter op het moment dat jij beter met je financiën om gaat zou je zo maar eens 10-20% van je inkomsten kunnen besparen. Als je dit doet heb je ook al meer dan voldoende om extra leuke activiteiten te doen. Uiteindelijk wordt je niet gelukkig van het geld maar van de dingen die je doet. Focus je voldoende op je geld en heb jij je geld onder controle dan zal je zien dat je een stuk meer overhoudt voor de andere gebieden (health, social en mission) en daarmee een stuk gelukkiger gaat worden!

Hoe focus ik dan op mijn wealth?

Focussen op je wealth doe ik aan de hand van diverse stappen en niveaus. Tony Robbins onderscheidt in zijn boek ‘Money – master the game’ diverse niveaus van wealth. Achtereenvolgens Financial Security, Financial Vitality en Financial Indepence. In al deze niveaus staat passieve inkomsten om kosten te kunnen dekken centraal, wie wil dit nou niet? (Deels) leven van passieve inkomsten is minder lastig te bereiken dan de meeste mensen denken. Het enige wat je nodig hebt is een plan en tijd. Maar hierover later meer. Aan de drie niveaus zouden we wat mij betreft nog één niveau moeten toevoegen namelijk Financial Certainty.Wealth piramide

Het belangrijkste niveau is namelijk een niveau van financiële zekerheid. Als jij voldoende inkomsten hebt om iedere maand rond te komen, je gezin te onderhouden, een aantal leuke dingen kan doen, een buffer op je spaarrekening hebt staan zodat je niet bang hoeft te zijn voor slechte tijden en iedere maand nog een klein bedrag kan sparen dan kan je genieten van de andere elementen van het leven. Dan kan je gelukkig zijn en hier zou je ook gelukkig mee moeten zijn!

Hoe bereik ik financial certainty? Of zelfs financial indepence?

Financial certainty is (zeker in Nederland) voor zo goed als iedereen mogelijk. Veel van jullie zullen dit niveau al bereikt hebben echter besef je het misschien niet. Heb je voldoende tijd en vind je het belangrijk genoeg zijn zelfs alle andere niveaus ook te bereiken. Dit doe je door middel van zes stappen.

  1. Bepaal je doel: welk niveau wil je bereiken en welk bedrag heb je hiervoor nodig?
  2. Breng je uitgaven terug: het snelste kan je stappen ondernemen door minder uit te geven (in dat geval snijdt het mes aan 2 kanten, je hebt minder nodig om van rond te komen en je houdt meer over om te sparen)
  3. Spaar dat wat je overhoudt: doe dit automatisch en zorg dat je bij een deel niet meer bij kan!
  4. Start met beleggen: dit klinkt eng maar zelfs een huis kopen is een vorm van beleggen
  5. Zorg voor extra inkomsten: Heb je de eerste stappen doorlopen kan je ook kijken naar extra inkomsten om de eerste stappen te versnellen. Echter ook hier, overdrijf niet. De focus op je wealth moet niet ten kosten gaan van de focus op andere gebieden!
  6. Optimaliseer stap 1 t/m 5: Ook op dit gebied helpt het om regelmatig bijvoorbeeld eens per jaar je hele strategie te (her)evalueren en waar nodig aan te passen!

Wil je hulp bij 1 of bij al deze stappen? Schrijf je in voor de wealth workshop, blijf de blog volgen of start met een coaching traject! Ik help je er graag bij!

Laat hier je email achter en je krijgt morgen praktische tips voor meer verbinding, succes, geluk en energie! (zonder verkooptrucjes, belooft)

Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te laten groeien en ontwikkelen naar een gelukkig en Hawesome leven.Ik geloof dat met deze stappen iedereen zich kan ontwikkelen naar en gelukkig leven op de 12 levensgebieden. Met dit artikel wil ik jou kennis meegeven dat je een nieuw inzicht geeft en motiveert om een stap te zetten in jouw leven.

Close

Wil jij 30 dagen gratis gebruik maken van het membership met toegang tot 25+ trainingen?

Kom meer te weten over de Hawesome5© methode en hoe die jou kan helpen om volop te leven!

Claim 30 dagen gratis membership
Close

75% Complete

Claim gratis membership

Direct toegang tot 25+ trainingen

Geen verplichtingen of directe verlening