Waarom jij beter niet kan sparen

wealth Feb 20, 2019

Spaar jij? Heb jij van huis uit meegekregen dat sparen belangrijk is? De meesten van ons beantwoorden deze vragen met ja. Weet je ook waarom je beter niet kan sparen? Ik zal je vertellen waarom niet sparen beter kan zijn. 

Wat is sparen?

Als je spaart zet je nu geld opzij voor later. Je kiest ervoor om het geld niet nu uit te geven. Want je gaat het later uitgeven. In principe is een mooi voornemen. Zeker als je verwacht in de toekomst grote uitgaven te gaan doen. Denk aan een dure uitgave zoals een vakantie, een auto of een wasmachine. Alleen is er een klein probleem… 

Waarom kan ik beter niet sparen? 

Ik heb een voorstel voor je. Als jij mij nu 20 appels geeft, krijg je er volgend jaar maar 19 van me terug. Akkoord? Natuurlijk niet! Dit is wel wat we doen als we geld naar de bank brengen. Je geeft je geld aan de bank en je krijgt een aantal jaren later minder voor terug. Nu denk je misschien, maar ik krijg toch rente? Het is niet veel, maar ik krijg rente. De spaarrekening met de hoogste rente op dit moment geeft je 0,35% rente per jaar. Weet jij wat de inflatie afgelopen jaar in Nederland was? In 2018 was de inflatie gemiddeld 1,72%. Je geld op je spaarrekening is dus meer dan 1% minder waard geworden. Oftewel voor iedere 100 appels die jij vorig jaar kon kopen kan je er nu 1 minder kopen. Als jij 10.000 appels op je bankrekening had staan heb je er nu dus 100 weggegooid. Dus houdt er rekening mee dat wanneer je je geld nu uitgeeft, het meer waard is dan over een aantal jaren op de bank.

Wanneer is sparen wel slim?

Oke, sparen is niet altijd onverstandig en in een aantal gevallen ook een goede keuze. Zorg ervoor dat je een veilige buffer voor grote en/of onverwachte uitgaven hebt. Het is nog duurder als jij geld moet lenen om bijvoorbeeld je kapotte wasmachine te vervangen. Dan betaal je namelijk iedere maand 4 appels extra aan rente. Wij kunnen helaas niet lenen tegen 0,35% rente zoals banken dat wel kunnen. 

Als jij meer rendement uit je spaargeld haalt dan de inflatie is het ook slim om te sparen. Dit wordt vaak echter niet sparen maar beleggen of investeren genoemd. Dit kan op verschillende manieren. Beleggen is hier één van. Sterker nog, dit zou ik zeker aanraden. Jij kan namelijk ook met jouw spaargeld appels verdienen. Het is vrij realistisch en makkelijk om meer dan 4-5% rendement te behalen. Dat betekent als jij mij nu 100 appels geeft dat je er volgend jaar 105 terugkrijgt. Dat aanbod klinkt al een stuk beter, niet?! Als jij dit 10 jaar blijft doen dan worden 100 appels 163 appels. Je hebt dan 63 appels verdiend door alleen je geld uit te lenen.

Hoe maak je meer dan 5% rendement op je spaargeld?

Door te beleggen. Je kan beleggen in verschillende producten. Bijvoorbeeld in bedrijven (aandelen) en landen (obligaties). Je kunt bijvoorbeeld op dit moment voor €75 een klein deel van de 3000 grootste bedrijven wereldwijd kopen. Als jij dat de afgelopen 40 jaar maandelijks had gedaan, dan had jij nu meer dan €400.000 gehad. Dan had jij eerder met pensioen gekund of een tweede (vakantie)huis kunnen kopen. Weet ik zeker dat dit de komende 40 jaar weer gaat gebeuren? Nee. Maar ik heb nog minder reden om te geloven dat er in de toekomst geen winstgevende bedrijven meer zijn. En over 40 jaar is ‘slechts’ €300.000 ook een beter voorstel dan geld inleveren op je spaargeld.

Beleggen? Verlies ik dan niet mijn geld?

Ik hoor je al zeggen ‘beleggen’? Daar zit ook het risico aan dat ik mijn geld verlies. Het correcte antwoord is nu: ja die mogelijkheid bestaat. Alleen geloof ik zelf niet dat als jij voor een langere periode belegt, je geld minder waard kan worden. Ik zie namelijk geen reden om aan te nemen dat over 20 of 30 jaar de 3000 grootste bedrijven wereldwijd minder waard zijn dan nu. Na iedere crisis, oorlog of recessie is de wereld er sterker uitgekomen dan daarvoor. De enige reden die ik kan bedenken is dat we met zijn allen de wereld vernietigen. Als dat gebeurd dan denk ik dat we een groter probleem hebben dan dat jij maandelijks €75 ‘verloren’ hebt. Let wel: twijfel je of heb je helemaal geen idee hoe je zou moeten beleggen. Win dan eerst meer informatie in en koop niet zomaar producten zonder dat je weet wat het inhoud.

Kortom, wat zou ik doen:

  1. Heb je schulden naast je hypotheek? Los die eerst af.
  2. Zorg voor een buffer op je spaarrekening waarbij jij je veilig voelt, stop daarna met sparen.
  3. Investeer een vast deel van je inkomsten door te beleggen*
  4. Geef de rest uit aan momenten/dingen waar je gelukkig van wordt

Don’t settle, live Hawesome!

*Wil je advies over beleggen? Vraag een adviesgesprek aan met een financieel adviseur of start eerst met een coach intake gesprek met mij. Let op, ik ben geen financieel adviseur. Ik ben degene die de technieken van de beste experts op het gebied van wealth met je deelt. 

Close

Wil jij 30 dagen gratis gebruik maken van het membership met toegang tot 25+ trainingen?

Kom meer te weten over de Hawesome5© methode en hoe die jou kan helpen om volop te leven!

Claim 30 dagen gratis membership
Close

75% Complete

Claim gratis membership

Direct toegang tot 25+ trainingen

Geen verplichtingen of directe verlening