Vrienden? Neem vandaag nog afscheid van deze 3 vrienden

podcast social May 10, 2019

Vrienden die je geluk, succes en/of energie kosten. Heb jij ze? De meesten van ons denken niet bewust na over welke vrienden we hebben. We hebben onze vrienden ontmoet op school en zijn uit gewoonte met ze om blijven gaan. Er zijn alleen 3 type vrienden die jou heel veel kunnen kosten. Ik behandel ze alle 3 in deze blog.

Wat is de impact van onze vrienden op ons leven?

Heb jij weleens dat jij bij je vrienden een andere activiteit hebt gedaan dan waar je van te voren zin in had?

Waarschijnlijk wel.

Wij mensen zijn sociale wezens. Wij passen ons aan de groep aan. Van nature hebben wij de behoefte om liefde en vriendschap te willen ervaren. Liefde en vriendschap bouw je op door iets met iemand anders gemeen te hebben. Gelijkenis creëert een band. Hoe meer overeenkomsten jullie hebben hoe gemakkelijker het vaak is om met iemand bevriend te zijn. Omdat wij liefde en vriendschap willen hebben zoeken we naar overeenkomsten.

Sterker nog,
wij passen ons aan anderen aan om meer overeenkomsten te creëren.

Dit kan positief en negatief werken.

Wat is de impact van op ons geluk, succes en energie?

Wat doe jij als één iemand binnen jullie vriendengroep ineens iets totaal anders besluit te doen dan jullie als vriendengroep gewend zijn?

Bijvoorbeeld wanneer iemand besloot ineens een andere hobby te beoefenen of het moment dat hij/zij als eerste van de groep een partner krijgt en hier ook tijd aan spendeert?

Wat deed je toen?

Afkeuren? Een (negatieve) opmerking maken? Vragen waarom hij/zij zo ‘raar’ doet?

Dat doen we meestal.

Wij proberen vaak (ooit zelfs krampachtig) de groep bij elkaar te houden door zo min mogelijk af te wijken van wat dat wat de groep doet. De impact hiervan op elkaar is enorm groot. Vaak hebben we hiervan een heel groot deel niet eens in de gaten. Zodra een vriend iets anders gaat doen dan dat wat de vriendengroep als normaal ziet, worden hier opmerkingen over gemaakt, wordt het nieuwe gedrag genegeerd of wordt er gevraagd waarom iemand zo ‘raar’ doet. Hierdoor blijven we bij elkaar en doen we wat onze vrienden ook doen. Onbewust is de impact hiervan zo ontzettend groot dat we steeds meer op elkaar gaan lijken.

Een beroemde uitspraak van Jim Rohn:

Jij bent het gemiddelde van de 5 mensen waar jij het meeste mee omgaat.

Dit is uiteraard niet per definitie 5 maar de boodschap klopt wel. Jij bent het gemiddelde van de mensen met wie jij het meeste tijd doorbrengt. En dat brengt ons bij de 3 vrienden die jij hopelijk niet gezocht hebt in het verleden.

De 3 vrienden die jouw succes, geluk en energie gaan kosten in plaats van opleveren

Welke van jouw vrienden hebben vergelijkbare doelen als jij?

Jouw vrienden kunnen vergelijkbare doelen of andere doelen hebben dan jij. Daarnaast kunnen jouw vrienden vergelijkbare of andere waarden hebben dan jij.

Dit geeft 4 typen vrienden:

Neem vandaag nog afscheid van deze 3 vrienden.

D-vrienden: Vrienden met andere waarden en anderen doelen als jij
C-vrienden: Vrienden met andere waarden maar dezelfde doelen als jij
B-vrienden: Vrienden met dezelfde waarden maar met anderen doelen als jij
A-vrienden: Vrienden met dezelfde waarden en dezelfde doelen als jij

En ik zei al, jij wordt het gemiddelde van de mensen met wie jij het meeste omgaat.

Dus als jij vrienden hebt met andere waarden dan jij, zal je daarna gaan gedragen.

Als jij vrienden hebt met anderen doelen dan jij, zal jij je daarnaar gaan gedragen.

Dit geeft je dus 3 soorten vrienden die jouw geluk, succes en/of energie gaan kosten en één soort die jou geluk, succes en energie gaat opleveren.

Ik licht ze alle drie toe:

D-vrienden

D-vrienden hebben andere waarden én anderen doelen dan jij. Waarschijnlijk heb jij deze vrienden niet (als dat wel zo is moet je heel snel achter je oren gaan krabben!). Dit zijn mensen die andere dingen belangrijk vinden. Je krijgt hier geen energie van. Het zijn ook mensen die anders in het leven staan. Meestal gaan we met deze mensen van nature al niet om.

C-vrienden

C-vrienden zijn vrienden met dezelfde doelen als jij. Dit kan zijn dat je bijvoorbeeld allebei gezondheid belangrijk vindt of een collega met dezelfde carrière ambities als jij. Alleen heeft een C-vriend andere waarden dan jij. Ze willen datzelfde doel bereiken alleen op een totaal andere manier. Deze C-vrienden kosten je energie omdat jullie totaal andere dingen belangrijk vinden.

B-vrienden

B-vrienden zijn vrienden die wel dezelfde waarden als jij hebben. Je krijgt er enorm veel energie van want het is leuk om met ze om te gaan. Ze hebben alleen andere doelen dan jij. Vaak zijn dit vrienden van vroeger die we toevallig tegengekomen zijn. We zijn met deze vrienden blijven omgaan omdat ze er nu eenmaal waren alleen hebben jullie beiden je anders ontwikkeld. Dit is prima en er is geen goed of fout, alleen houden jullie elkaar vaak tegen. Met deze vrienden ben je te vaak in discussie over ‘waarom jij iets doet of waarom jij een bepaalde keuze maakt’. Als dat het geval is dan remmen jullie elkaar af in je ontwikkeling en dat gaat je succes kosten (en hem/haar ook). Dit is niet erg en je kan voor de gezelligheid met ze om blijven alleen doe het bewust.

Samengevat: De 3 die je energie, geluk en succes kosten

Jij wordt/bent het gemiddelde van de mensen waar je het meeste mee omgaat. D-, C- en B-vrienden hebben anderen waarden en/of andere doelen dan jij. Als jij ervoor kiest om je tijd door te brengen met D, C of B-vrienden dan gaat dit je succes en/of energie kosten. Minder energie en minder succes betekent minder geluk.

Wil jij een Hawesome leven dan zorg je voor zo min mogelijk tijd met B, C en D-vrienden en zo veel mogelijk tijd met A-vrienden.

Hoeveel B, C en D-vrienden heb jij? Laat het me weten onderaan deze blog.

Wil jij hier meer over weten?

Laat hier je email achter en je krijgt morgen praktische tips hoe jij je kan ontwikkelen voor meer succes, geluk en energie!

Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te laten groeien en ontwikkelen naar een gelukkig en Hawesome leven. Ik geloof dat met deze stappen iedereen zich kan ontwikkelen naar een gelukkig leven op de 12 levensgebieden. Met dit artikel wil ik jou kennis meegeven dat je nieuwe inzichten geeft en motiveert om een stap te zetten in jouw leven.

Geef jouw feedback hieronder, wat vind jij van deze blog? Dan leer ik er ook nog van, zodat ik mijn blogs steeds interessanter voor jou kan maken.

Er wordt gevraagd om een email adres. Ik stuur je geen reclame toe. Dit email adres is puur om te voorkomen dat er veel spam via mijn site bij mij terecht komt.

Luister: Neem vandaag nog afscheid van deze 3 vrienden’ als podcast op Spotify of hieronder:

 

Bekijk: ‘vrienden’ op youtube:

Deel: ‘vrienden? Neem vandaag nog afscheid van deze 3 vrienden’ met je vrienden op social media:

Close

Wil jij 30 dagen gratis gebruik maken van het membership met toegang tot 25+ trainingen?

Kom meer te weten over de Hawesome5© methode en hoe die jou kan helpen om volop te leven!

Claim 30 dagen gratis membership
Close

75% Complete

Claim gratis membership

Direct toegang tot 25+ trainingen

Geen verplichtingen of directe verlening