Snel sparen – 3 redenen waarom jou dit misschien wel geld kost

wealth May 10, 2019

Wil jij snel veel geld sparen? Als jij zou moeten kiezen tussen snel starten met sparen of nu uitgeven, kies jij dan standaard voor sparen? Weet je zeker dat je dit wilt? In deze blog geef ik je 3 redenen waarom je, als je moet kiezen tussen deze twee opties, je voor uitgeven moet kiezen.

Misschien denk je nu: Huh? Dit is tegenstrijdig met je andere blog over sparen. Nee, dat is het zeker niet. Lees maar door.

Laten we met het begin beginnen:

Wat is voor jou de reden dat je snel wilt sparen?

Snel sparen willen we vaak met als doel om te investeren in onze toekomst. Om te sparen voor een huis, pensioen of een investeringsfonds op te richten die er bijvoorbeeld voor gaat zorgen dat we nooit meer hoeven te werken. Dit klinkt heel erg verleidelijk. Snel sparen en weinig uitgeven zodat je daarna het leven van je dromen kan leiden. Wat is echter de reden dat jij dit wilt? Waarschijnlijk omdat jij je niet kan voorstellen dat je een baan hebt die je de rest van je leven leuk blijft vinden? Dit is jammer.

Want wat ga jij dan doen nadat je financieel onafhankelijk bent geworden? 5 dagen per week golfen? Ga jij daar wel gelukkig van worden denk je? Of ga jij dan nog maar 3 dagen per week naar je ‘saaie’ werk en 2 dagen golfen omdat je toch iets moet doen?

Ik denk dat dit je niet gelukkig gaat maken, zeker niet als jij mijn blogs leest. De mensen die mijn blogs lezen zijn ambitieus en willen zich ontwikkelen en bijdragen aan hun omgeving. Dat verandert niet nadat je 40 bent geworden. Sterker nog vaak wordt het gevoel om bij te willen dragen alleen maar intenser naarmate je ouder wordt.

Wat jij eigenlijk wilt is je droombaan vinden. Zie daarvoor dit artikel over je droombaan vinden in 3 stappen. Nu eerst 3 redenen waarom snel sparen je ongelukkig maakt en je beter je geld uit kan geven.

Snel sparen of uitgeven? Reden 1 om voor uitgeven te kiezen

Veelal willen we snel sparen met het oog op de toekomst. We kiezen ervoor om nu geld opzij te zetten zodat je in de toekomst meer te besteden hebt.

Alleen is hier sprake van een kleine contradictie.

Jouw geld nu is namelijk meer waard dan jouw geld in de toekomst.

Door de inflatie wordt jouw geld ieder jaar minder waard. Wat jij nu van €1.000 kan kopen kost jou over 5 jaar waarschijnlijk zo’n € 1.100. Dus als jij jouw geld spaart om uiteindelijk uit te geven dan kun je dat beter nu doen.

Nu hoor ik jou al zeggen: “Maar wat nou als ik het investeer? Is dat niet altijd wat jij aanraadt?”

Dan nog kan jouw geld nu meer waard zijn dan in de toekomst.

Koop jij nu een leuke vakantie of andere activiteit waar jij een mooie herinnering aan overhoudt dan draag jij die nog jaren met je mee en heb jij daar de komende 5, 10, 20? jaar plezier van.

Dus snel starten met sparen of uitgeven? Reden 1 om voor uitgeven te kiezen:

Jouw geld kan nu meer waard zijn dan jouw geld in de toekomst (zelfs als je investeert)

Snel sparen of uitgeven? Reden 2 om voor uitgeven te kiezen

Wanneer denk jij dat iemand het meeste geld verdient?

Nadat iemand 40 is geworden. Meestal zelfs nadat iemand 50 is geworden.

Wat is dan de reden dat jij nu kiest om snel te sparen als je op je 40e of 50e dat misschien wel 10 keer zo snel kan doen?

Je verdient hoogstwaarschijnlijk meer geld als je ouder wordt dan wanneer je jonger bent. En in welke periode heb jij het meeste geld nodig? De periode tussen je 25e en 45e ongeveer. In de periode tot aan je 45e wil jij een huis kopen, begin je aan kinderen, gaan je kinderen naar school, wil je op vakantie met je kinderen etc. Dit is hoogstwaarschijnlijk de duurste tijd van je leven.

En daarna? Daarna heb jij dus een veel hoger salaris en zijn je kinderen het huis uit. Op dat moment heb jij meer geld te besteden en het minste geld nodig.

Dus snel sparen of uitgeven? Reden 2 om voor uitgeven te kiezen:

Na je 45e heb jij meer geld te besteden en waarschijnlijk minder geld nodig.

Het is zonde om nu als je het nodig hebt te gaan sparen voor het moment dat je het niet meer nodig hebt.

Snel sparen of uitgeven? Reden 3 om voor uitgeven te kiezen

Wat denk jij dat de reden is dat we op latere leeftijd meer geld verdienen?

Omdat jij over 10 jaar (waarschijnlijk) meer waarde toevoegt dan dat jij dat nu doet.

Jij voegt over 10 jaar meer waarde toe omdat jij je over 10 jaar verder ontwikkeld hebt dan nu. En als jij je verder ontwikkeld hebt kan jij ook meer waarde toevoegen aan je bedrijf of omgeving. Hoe meer waarde jij toevoegt hoe meer je beloond zal worden.

Ik ben me er zeer bewust van dat de wereld helaas niet perfect is en niet bij alle bedrijven beloningen naar waarde verdeeld worden. In de meeste gevallen wordt iemand die meer waarde toevoegt daar ook beter voor beloond.

En het mooie is dat jij jouw ontwikkeling kan versnellen. Door te investeren in jezelf. Opleidingen, coaching en trainingen kunnen je helpen om verder te ontwikkelen. Meestal is een investering hierin zijn geld dubbel en dwars waard (en het is vaak ook nog leuk!).

Dus snel sparen of uitgeven? Reden drie om voor uitgeven te kiezen:

Investeren in jezelf levert meestal meer op dan investeren in aandelen of een spaarrekening

Samengevat: 3 redenen waarom jij niet snel wilt sparen maar wilt uitgeven

  1. Jouw geld kan nu meer waard zijn dan jouw geld in de toekomst (zelfs als je investeert)
  2. Na je 45e heb jij meer geld te besteden en waarschijnlijk minder geld nodig
  3. Investeren in jezelf levert vaak meer geld op dan investeren in aandelen

Wanneer kies je wel voor sparen en niet voor uitgeven?

Het andere uiterste is natuurlijk om al je geld uit te geven. Ook dit is meestal niet de beste keuze. Zoals met alles gaat het om de balans.

Je geld investeren kan je een significant rendement opleveren en op de langere termijn ervoor zorgen dat zowel jij als je kinderen nooit meer hoeven te werken. Het lijkt mij dat je dit alleen niet ten koste wil laten gaan van je geluk of ontwikkeling op dit moment.

Kies daarom een bepaald percentage van je inkomsten dat je wilt investeren in de toekomst, kies een bepaald bedrag dat je wilt investeren in jezelf en geef de rest uit aan dingen waar je daadwerkelijk gelukkig van wordt (als je geld aan het weggooien bent kan je het beter investeren in je toekomst).

Uiteindelijk gaat het om de balans waar jij gelukkig van wordt. Wil jij weten hoe?

Laat hier je email achter en je ontvangt gratis de 4 stappen naar meer succes, geluk en energie!

Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te laten groeien en ontwikkelen naar een gelukkig en Hawesome leven. Ik geloof dat met deze stappen iedereen zich kan ontwikkelen naar een gelukkig leven op de 12 levensgebieden. Met dit artikel wil ik jou kennis meegeven dat je nieuwe inzicht geeft en motiveert om een stap te zetten in jouw leven.

Geef jouw feedback hieronder, wat vind jij van deze blog? Dan leer ik er ook nog van, zodat ik mijn blogs steeds interessanter voor jou kan maken.

Er wordt gevraagd om een email adres. Ik stuur je geen reclame toe. Dit email adres is puur om te voorkomen dat er veel spam via mijn site bij mij terecht komt.

Close

Wil jij 30 dagen gratis gebruik maken van het membership met toegang tot 25+ trainingen?

Kom meer te weten over de Hawesome5© methode en hoe die jou kan helpen om volop te leven!

Claim 30 dagen gratis membership
Close

75% Complete

Claim gratis membership

Direct toegang tot 25+ trainingen

Geen verplichtingen of directe verlening