Ongeduldigheid. Ben jij ongeduldig? 4 tips die je gaan helpen meer geduld te hebben

podcast skills spiritual Jun 24, 2019

Luister naar deze aflevering als podcast of Itunes, Spotify of hieronder:

Ongeduldigheid. Ben jij ongeduldig? 4 tips die je gaan helpen meer geduld te hebben

Herken jij ongeduldigheid als karaktereigenschap van jezelf? Gaat jou het behalen van een doel niet snel genoeg?  Zou jij wel wat meer geduld willen hebben?

 

Heel herkenbaar!

 

Ongeduldigheid is misschien wel een van mijn grootste valkuilen. Of het nu om mijzelf gaat of om coachees die ik aan het begeleiden ben, in veel gevallen zou ik sneller resultaat willen zien. Ongeduldigheid heeft positieve en negatieve kanten. In deze blog zal ik ze beiden toelichten en geef ik je 4 tips die jou gaan helpen om meer geduld te hebben.

Waar komt ongeduldigheid vandaan?

Ben jij een doorpakker? Iemand die zoveel mogelijk resultaat wilt behalen in korte tijd?

 

Dat dacht ik al, daarom ben je ook ongeduldig

 

Zoals ik in mijn boek en cursus ook behandel komen onze valkuilen voort uit onze kernkwaliteiten.

 

Als jij een doorpakker bent, iemand die resultaatgericht is dan gaat dit samen met de valkuil van ongeduldigheid. Jouw focus op het behalen van resultaat zorgt er namelijk automatisch voor dat jij ziet wanneer er geen resultaat geboekt wordt en dat maakt je ongeduldig.

Wat zijn de voor- en nadelen van ongeduldigheid?

Ongeduldigheid is een ontzettend mooie eigenschap.


Huh? Wat?

 

Ja, denk er maar eens over na. Als jij niet ongeduldig was geweest dan had jij waarschijnlijk heel veel dingen niet bereikt in je leven.

 

Jouw ongeduldigheid zorgt er namelijk voor dat jij dingen anders wilt. Deze eigenschap zorgt ervoor dat jij in beweging komt. En dit is de reden dat jij waarschijnlijk op heel veel gebieden in je leven dingen gedaan hebt waar je nu enorm blij mee bent.

 

Je kent de keerzijde waarschijnlijk ook.

 

Ongeduldigheid kan er ook toe leiden dat jij je gaat frustreren aan jezelf of aan anderen als het je niet snel genoeg gaat. Of je stopt met een activiteit omdat je niet snel genoeg resultaat ziet. In deze gevallen kan het je helpen om wat meer geduld te hebben.

 

4 tips die je gaan helpen meer geduld te hebben

De combinatie van ongeduldigheid ( positiever geformuleerd: gedrevenheid) en geduld hebben wanneer het nodig is, is enorm krachtig. Ik geef je 4 tips die je gaan helpen om meer geduld te hebben:

#1 Extrapoleer je stappen

Van nature zijn wij vrij slecht in het zien van de impact van een kleine stap. Als jij mijn boek gelezen heb dan weet je dat ik daar continue spreek over de impact van 1%. De impact van een kleine stap van 1% is namelijk veel groter dan je vaak denkt. Dit kan je gebruiken om minder ongeduldig te worden.

 

Ik heb bijvoorbeeld veel coachees begeleid bij een afvaltraject. Bijna standaard gaat het iemand niet snel genoeg. Men wil sneller resultaat zien van de acties die ze doen. Ze vallen een halve kilo per week af maar ze vinden zichzelf nog steeds te zwaar.

 

Wat ik vaak als opdracht meegeef is om de impact van een halve kilo per week uit te rekenen na een half jaar of een jaar. Hetzelfde bij spaardoelen. Mensen laten zich vaak tegenhouden om te sparen omdat het allemaal niet opschiet. Ik kan maar €100 per maand sparen. Vervolgens laat ik ze uitrekenen wat €100 per maand met een rendement van 7% na 40 jaar is, namelijk 2,5 ton. Daar kan je toch mooi enkele jaren eerder van met pensioen.


Dus last van ongeduldigheid? Bekijk de impact van wat je nu in een week of maand aan resultaat behaalt eens over langere tijd. Wat als jij hier 1 of 10 jaar mee door gaat. Hoe groot is de impact dan?

#2 Focus op meer dan 1 doel

Ongeduldigheid komt vaak omdat we te veel gefocust zijn op 1 doel of project. Als je meer van mijn werk gezien hebt weet je dat ik altijd focus op de 12 levensgebieden, onder andere je gezondheid, financiën, carrière en relaties.

 

Heel vaak zie ik dat we te gefocust zijn op 1 gebied. En ja, als jij continu naar 1 doel aan het kijken bent dan zie je teveel wat wel sneller zou kunnen. Soms is er gewoon tijd nodig om vooruitgang te boeken.

 

Zorg dat jij een 2e of 3e project hebt. Dat op het moment dat het beter is om geduld te hebben voor project 1 dat je kan focussen op project 2 of 3.

#3 Meet je progressie

De eerste stap van de 5 stappen die ik gebruik om sneller te groeien met meer resultaat is “meten”. Meet waar je staat. Dit heeft grote voordelen en één daarvan kan je helpen met jouw ongeduldigheid. Namelijk als jij gemeten hebt waar je vandaan komt kan je terugkijken naar welke progressie je hebt gemaakt.

Wanneer jij je studieschuld af wilt lossen kan het een enorme berg lijken als jij naar een schuld van €30.000 aan het kijken bent. Alleen als jij ziet dat je in het afgelopen half jaar €3.000 hebt afgelost dan zie je dat je toch al op zo’n 10% van je doel zit. Dat motiveert je mogelijk om meer geduld te hebben en door te gaan.

#4 Kijk naar wat er goed gaat

Ongeduldigheid komt vaak omdat we kijken naar het deel dat (nog) niet goed gaat of het stuk dat we willen verbeteren. Er is echter ook een ander deel. Het deel dat al wel goed gaat, waar al wel verbetering is aangebracht.

 

Neem de tijd om eens goed te kijken naar welk deel goed gaat. Wanneer jij positief denkt en praat over jouw vooruitgang, krijg je vaak ook positieve feedback vanuit jouw omgeving. Dit motiveert je om door te gaan!

4 tips die jou gaan helpen meer geduld te hebben de volgende keer dat je ongeduldigheid zich laat zien:

  1. Extrapoleer je stappen
  2. Focus op meer dan 1 doel
  3. Meet je progressie
  4. Kijk naar wat er goed gaat

 

En vergeet niet: je ongeduldigheid heeft je geholpen en zal je enorm blijven helpen in het leven!

 

Iets geleerd? Deel dit artikel met je vrienden en gun ze hetzelfde

Close

Wil jij 30 dagen gratis gebruik maken van het membership met toegang tot 25+ trainingen?

Kom meer te weten over de Hawesome5© methode en hoe die jou kan helpen om volop te leven!

Claim 30 dagen gratis membership
Close

75% Complete

Claim gratis membership

Direct toegang tot 25+ trainingen

Geen verplichtingen of directe verlening