Waarom je niet moet beginnen met een ‘visie’. Niet voor je carriere, leven of je onderneming.

career podcast spiritual May 27, 2019

Heb jij weleens meegemaakt op je werk dat je met een groep bij elkaar wordt gezet en dat er gevraagd wordt om een ‘visie’? Hoe moet onze afdeling eruit zien over 5 jaar? Nog belangrijker: heb jij een visie over hoe jij wilt dat je leven er over 5 jaar uit ziet?

De meeste mensen, teams en bedrijven hebben dit niet. In het geval ze wel een visie hebben is deze vaak achterhaald of beperkt.

Logisch want beginnen met een visie is vaak gedoemd te mislukken en ik zal je vertellen waarom.

We hebben allemaal een ‘visie’ vraagstuk

In de afgelopen jaren komen er keer op keer coachees bij mij met een ‘visie’ vraagstuk. In het intake gesprek vraag ik ze altijd ‘wat wil je met je carriere of onderneming over 3-5 jaar?” en het is zeldzaam dat ik daadwerkelijk een antwoord krijg. De antwoorden die ik krijg zijn vaak weinig concreet. Voorbeelden zijn: "Meer geld verdienen" of "een ander omzetdoel behalen".

Voor mij is het compleet logisch dat mensen geen visie hebben want met een visie beginnen is meestal gewoon niet slim. Uiteindelijk gaan mijn coachees met een visie de deur uit alleen is hier wel iets aan voorafgegaan.

Voor veel mensen is het logisch om met een visie te beginnen. Eerst een doel bepalen anders weet je de richting niet. Voor een groot deel klopt dat alleen ontbreekt er één belangrijk feit. Je moet namelijk wel eerst aan 'iets' voldoen voordat je aan je visie kunt beginnen. Doe jij dit niet, dan is je visie niet haalbaar of blijft deze vaag.

Waarom is met een visie beginnen niet slim?

Zou jij voor mij een visie willen schrijven over waar de Amerikaanse ruimtevaart over 5 jaar moet staan?

Wat is dit voor vraag? Daar heb ik toch geen verstand van

Precies!

En dit proberen we wel met onze carrières, ondernemingen en levens!

We proberen een visie te schrijven zonder dat we verstand hebben van ons leven, onze onderneming of onze carrière.

Huh? Hoezo heb ik geen verstand van mijn leven.

Weet jij waar jij echt toe in staat bent? Weet jij en nog belangrijker heb jij gevoeld hoeveel energie je kan hebben? Weet jij dat jij meer dan 7% rendement op je spaargeld kan maken en daardoor financieel onafhankelijk kan worden? Weet jij echt wat de mogelijkheden van het internet en IT zijn waardoor je jouw carrière/onderneming een enorme boost kan geven?

Nee? Dan wordt het ook heel lastig om een visie te vormen over je carrière en/of je leven. Je bent dan namelijk een visie aan het maken zonder dat je weet wat er mogelijk is.

Dat is alsof je iemand in Afrika zonder mobiele telefoon en internet vraagt om een visie te schrijven voor de communicatie in de wereld.

Wanneer schrijf je wel een visie?

Een visie schrijven is ontzettend zinvol begrijp me niet verkeerd alleen is mijn belangrijkste boodschap ga je eerst verdiepen in het onderwerp. Of dit nu je onderneming, je leven of je carrière is ga eerst kennis opdoen van wat er mogelijk is.

Hoe meer kennis jij gaat opdoen hoe verder jij je visie gaat aanpassen. Je komt erachter dat je eigenlijk veel minder weet dan je in eerste instantie verwacht had.. Dit klinkt misschien vreemd maar als jij meer weet ga je ook meer mogelijkheden zien. Hierdoor maak je met dezelfde effort sneller progressie!

Wanneer jij geleerd hebt van een paar rolmodellen en een redelijke basis aan kennis hebt, pas dan ga je een visie schrijven. Eenmaal begonnen met leren wil je blijven leren omdat je gaat zien dat het je zoveel resultaat gaat brengen. Hierdoor zal je ook je visie aan blijven passen. Het is een continu proces.

Hoe begin ik met me te verdiepen?

Ik weet dat de meeste mensen niet zo obsessief met leren bezig zijn dan ik. Daarom doe ik ook wat ik doe. Ik vind het leuk om ieder jaar 4-5 cursussen/opleidingen te doen, meerdere events bij te wonen en en 50 boeken te lezen. Dat zeg ik niet om indruk te maken, nee dat zeg ik omdat ik wil dat je mij gaat gebruiken. Ik breng namelijk de belangrijkste kennis en best practices naar jou toe, zodat jij minder tijd kwijt bent om deze kennis tot je te nemen. Je hebt meer tijd om te focussen op specifieke kennis met betrekking tot jouw leven, carrière of onderneming.

Afhankelijk van waar jij mee wilt beginnen heb ik daarom ook verschillende tips voor je.

Als jij een visie voor je onderneming wilt schrijven start dan met het lezen van biografieën van iemand in jouw vakgebied die een miljoenen- of liever nog een miljarden bedrijf runt (of heeft gerund). Start met een online marketing cursus om de mogelijkheden van het internet te achterhalen. Óf start met een introductie in IT om de mogelijkheden van IT te ontdekken.

Als jij een carrière of levensvisie wilt schrijven zou mijn belangrijkste tip zijn om mijn start met leven cursus te gaan volgen. Je gaat ontdekken wat er mogelijk is op het gebied van je financiën, je gezondheid, relaties en je carrière. Daarnaast geldt ook hier: Lees een biografie of een boek van iemand die ver is op een vakgebied dat jou heel interessant lijkt.

Waar wil jij mee gaan starten?

Stop met stilstaan, start met leven!

Dennis

Luister: ‘Waarom je niet moet beginnen met een ‘visie’’ als podcast op Spotify of hieronder:

Bekijk: ‘Waarom je niet moet beginnen met een ‘visie’’ op youtube:

Deel deze blog met een foto of quote op social media:

Close

Wil jij 30 dagen gratis gebruik maken van het membership met toegang tot 25+ trainingen?

Kom meer te weten over de Hawesome5© methode en hoe die jou kan helpen om volop te leven!

Claim 30 dagen gratis membership
Close

75% Complete

Claim gratis membership

Direct toegang tot 25+ trainingen

Geen verplichtingen of directe verlening