Leven leuker maken? 4 stappen voor meer uitdagingen in het leven

career podcast skills Jul 08, 2019

Luister naar deze aflevering als podcast of Itunes, Spotify of hieronder:

Leven leuker maken? 4 stappen voor meer uitdagingen in het leven

Vraag jij je weleens af hoe je je leven leuker kan maken? Hoe je zorgt voor meer uitdagingen in het leven? Heb jij het gevoel dat er meer in moet zitten of dat je meer bij zou willen dragen?

 

Ja? Heel herkenbaar

 

In de afgelopen 10+ jaar heb ik me obsessief gestort op persoonlijke ontwikkeling omdat ik deze vragen had. Wat zorgt ervoor dat sommige mensen vol passie en energie zitten en zich continu storten op nieuwe uitdagingen in het leven en andere dat niet doen? Wat is het verschil tussen mensen die hun leven continu leuker maken en degene die dat niet doen?

 

In deze blog geef ik je 4 stappen waar je direct mee kan beginnen om je leven leuker te maken.

Hoe kan ik mijn leven leuker maken?

Als ik jou zou vragen te gaan werken aan je gezondheid.

Welke 3-4 dingen zou je dan gaan doen?

 

Gezonder eten? Minder alcohol? Meer bewegen?

 

Zodra het over een complex onderwerp gaat als je gezondheid, een bedrijfsdoelstelling of je leven dan werkt het beter om het op te delen in verschillende onderdelen. Werken aan je gezondheid is namelijk lastig. Waar begin je? Door het op te delen in gezonder eten, minder alcohol en meer bewegen wordt het concreter zodat je erop kan focussen.

 

Hetzelfde gaat op als het gaat over je leven. Wil jij je leven leuker maken of meer uitdagingen in het leven dan zal jij je leven ook moeten gaan opdelen in onderdelen. Deze vragen zo beantwoorden is namelijk te groot en te complex.

 

Daarom werk ik zelf altijd met de 12 levensgebieden. Voor nu zal ik je kort alleen de onderdelen uitleggen waar deze op zijn gebaseerd.

Experiences

Het eerste onderdeel gaat over het geluk op dit moment. De leuke dingen die je doet. De vakanties, activiteiten met je vrienden of gezin. Alles waar je op dit moment van kan genieten.

Contribution

Het tweede onderdeel is dat wat je bijdraagt aan je omgeving. Je carrière, dingen die je creëert of de opvoeding van je kinderen. Hier komen de uitdagingen in het leven vandaan. Hoe meer jij wilt bijdragen en hoe meer invloed jij wilt hebben hoe meer uitdagingen het met zich mee gaat brengen.

Growth

Het derde onderdeel is je ontwikkeling. Jouw ontwikkeling bepaalt namelijk welke energie, kennis en vaardigheden jij hebt en in kan zetten voor jouw bijdrage. Hoe meer jij wilt bijdragen hoe meer jij je zal moeten gaan ontwikkelen.

 

De combinatie van deze 3 gebieden bepaalt hoeveel leuker jij je leven gaat maken en hoeveel uitdagingen jij in je leven hebt.

 

In mijn boek en cursus help ik jou met de bewezen technieken om te groeien naar de beste versie van jezelf op al deze gebieden. Voor nu focus ik op de uitdagingen in het leven.

Hoe zorg ik voor meer uitdagingen in het leven?

Meer uitdagingen in je leven komen met name uit het tweede onderdeel. Je contribution. Veel van ons zullen focussen op onze carrière om daar meer uitdagingen uit te halen. Dat is een slimme zet gezien onze carrière volop kansen biedt om bijdrage te leveren. Bovendien spendeer je veel tijd aan werk, des te meer reden om ervoor te zorgen dat je er voldoening uit haalt.

 

De belangrijkste boodschap van deze blog is misschien wel dat deze aanpak vaak niet werkt. Wil jij meer uitdagingen in het leven zou mijn voornaamste tip zijn om te gaan focussen op het derde onderdeel. Je growth of je ontwikkeling.

 

Het punt is namelijk niet dat er niet meer uitdagingen zijn maar dat jij ze op dit moment niet ziet of niet weet welke je moet kiezen of waar je moet beginnen.

 

Dit zijn allemaal ontwikkelingsvraagstukken:  

 

Als jij geen uitdagingen in het leven ziet komt dit omdat jij je er of voor afsluit of dat jij niet voldoende kennis en ervaring hebt om te zien dat jij het kan oplossen.

 

Als jij niet weet waar je moet beginnen dan komt dit omdat jij jezelf niet goed genoeg kent zodat je weet waar jij energie uit haalt en welke uitdagingen in het leven het beste passen bij jouw interesses.

 

Als jij niet weet waar je moet beginnen dan komt dit omdat jij je niet voldoende verdiept hebt of ervaring hebt opgedaan met het oplossen van problemen.

 

Zoals ik al zei de belangrijkste boodschap van deze blog is dat voor meer uitdagingen in het leven jij zal moeten gaan focussen op je ontwikkeling. Je leven leuker maken start bij jezelf.

 

Wat zijn de 4 stappen om mijn leven leuker te maken? Voor meer uitdagingen in het leven?

#1 Bepaal je interessegebied

Het begint bij het bepalen van je interessegebied. Op welk gebied wil jij meer uitdagingen in het leven ervaren? Maak dit niet te lastig voor jezelf. Je hoeft dit niet tot in detail te specificeren. Hoe meer kennis en ervaring jij opdoet hoe meer je erachter gaat komen waar je interesse echt ligt. Misschien dat het voor nu gezondheid, IT of marketing is. Dat is helemaal prima.

#2 Ga meer kennis opdoen

Als jij de 5 stappen kent waar ik mee werk dan heb je dit al vaker zien terugkomen. Vergaar extra kennis, leer van de besten en doe nieuwe inzichten op door middel van anderen binnen jouw interessegebied. Je weet namelijk niet wat je niet weet. Als jij wilt focussen op IT, begin met het lezen van een boek, volg een blog over IT of start met een cursus.. Wil jij iets met gezondheid pak een boek over gezondheid of praat eens met een voedingscoach.

#3 Kies een project/doel

Kies een project of doel waarmee je gaat starten. Vraag je eens af op het gebied waar jij op wilt focussen waar jij je nu aan ergert binnen jouw omgeving. Als je voor gezondheid gekozen hebt wat is het in jouw (in)directe omgeving waar jij je aan ergert op het gebied van gezondheid? Misschien kan je er niet tegen dat er op scholen bij jou in de buurt slecht eten geserveerd wordt of misschien bij jou op kantoor. Maak daar een project van door het om te draaien. Ik wil gaan helpen om gezonder eten te serveren bij ons op kantoor.

#4 Begin!

Wil je meer uitdagingen in het leven dan is vaak de belangrijkste stap om te gaan beginnen. Dit hoeft niet groots of gigantisch. Als jij gezondere voeding wilt gaan serveren op kantoor. Plan simpelweg eens een afspraak met de persoon die nu verantwoordelijk is voor de catering. En kom nu niet met ‘geen tijd’ of ‘ik weet niet of dat wel kan/mag’. Plan het in je pauze of na eigen werktijd en je mag altijd gaan praten met iemand uit interesse (dat vinden mensen ook nog eens heel leuk).

Samengevat: de 4 stappen voor meer uitdagingen in het leven

 

  1. Bepaal je interesse gebied
  2. Ga meer kennis opdoen
  3. Kies een project/doel
  4. Begin!

Iets geleerd? Deel dit artikel met je vrienden en gun ze hetzelfde

Close

Wil jij 30 dagen gratis gebruik maken van het membership met toegang tot 25+ trainingen?

Kom meer te weten over de Hawesome5© methode en hoe die jou kan helpen om volop te leven!

Claim 30 dagen gratis membership
Close

75% Complete

Claim gratis membership

Direct toegang tot 25+ trainingen

Geen verplichtingen of directe verlening