Handleiding gezondheid voor de professional die het maximale uit zijn/haar leven wil halen

handleiding health Aug 06, 2019

Wil jij weten hoe je een gezonde levensstijl combineert met een goede carrière? Vraag jij je weleens af hoe je fit worden combineert met je drukke dagen en dat terwijl je in het weekend nog kan genieten van een borrel met vrienden?

 

Ik beloof je dat deze handleiding je duidelijkheid verschaft en je helpt om gezonder en energieker te worden. Grootspraak? Nee. Lees het en je weet wat jij als professional moet weten over voeding, bewegen en rust om gezonder en fitter te worden in minder tijd. 

 

Ik zal je nu vast vertellen dit artikel is lang. Het moet ook lang zijn want, gezonder en fitter worden kost nu eenmaal wat moeite. Met van die flauwekul als ‘5 tips voor een strakke buik op kantoor’ of ‘strakke abs in je pauze’ zal ik je niet vermoeien. Dit is een handleiding met daarachter links naar video's over verschillende onderwerpen. 

 

Het mooiste is dat ik met dit artikel ook direct het kaf van het koren scheidt. Minder dan 5% van de lezers zal heel dit artikel lezen. De rest zal overheen kijken een paar keer roepen dat ze het allemaal al wel weten en vervolgens klagen dat ze het te druk hebben om gezond te leven. 

 

Jij niet. Wanneer jij deze zin nog leest dan ben jij al verder dan 80% van de lezers en zal ik je verzekeren als jij de kennis uit dit artikel toepast je fitter dan ooit zal worden! 

 

Deze handleiding bestaat uit:

1. Voeding voor professionals

1.1. Het belang en de impact van voeding op je werkende leven

1.2. De 3 belangrijkste regels voor jouw gezondheid 

Regel 1: Energie kan niet verdwijnen
Regel 2: Eet om te voeden
Regel 3: Minder eten en niet eten is beter dan vaker eten

 1.3. De oplossing voor: geen zin om te koken

2. Bewegen voor professionals

2.1. Let op: bewegen niet sporten!

2.2. Bewegen wanneer je het druk hebt

Tip 1: Vervoer je zelf op de fiets
Tip 2: Loop in je pauze
Tip 3: bel alleen nog maar lopend

 2.3. Til boomstammen om gezond te blijven

3. Rust voor professionals

3.1 Slaaptekort verkort je leven

Samengevat: Maximale energie voor professionals

 

Ben jij er klaar voor? Of heb je het te druk?

1. Voeding voor professionals

Kan jij je jouw eerste maand op kantoor nog herinneren? 

 

Ik wel, heel goed zelfs. Mijn bacheloropleiding heb ik na 2 jaar omgezet in een duaal traject. Dat betekende werken en leren. Ik had wel genoeg van 2 jaar in de schoolbanken en met name in de stoelen bij grandcafe het Peronn (toen nog de legendarische Toemaat). Ik was klaar om te werken. Naast ijverig bierdrinker was ik ook een ijverige student, ik las alle managementliteratuur die ik kon vinden, ik slaagde voor alle projecten en toetsen met mooie cijfers. Tijdens eindpresentaties was ik haantje de voorste om de docenten wel eens weg te bluffen. Het ging allemaal goed dus dat duale traject ging ook wel lukken. Na de eerste maand op kantoor dacht ik; ‘ik heb dus echt helemaal geen reet aan wat ik de afgelopen 2 jaar gedaan en geleerd heb’.

 

Volgens mij is dit exact wat jij ook dacht. Ik maak het je nog mooier:

 

Wat is het belangrijkste in jouw leven? 

 

Je gezondheid? Je carrière? Je relaties? Je financiën?   

 

Afhankelijk van je opleiding heeft je studie je misschien nog voor 10-20% voorbereid op je carrière. Verder zorgt ons onderwijs er totaal niet voor dat we de juiste kennis meekrijgen op de 12 belangrijkste gebieden van ons leven (o.a. gezondheid, carrière, relaties en je financiën). Dus daarom ben ik hier. Om jou als ambitieuze professional te leren hoe jij het maximale uit je werkende leven haalt. Ik vertel je later meer over de 12 levensgebieden. 

 

Nu waar jij voor kwam, voeding. 

 

Jij weet namelijk dat je gezondheid, voeding en beweging belangrijk voor je zijn want anders las jij dit niet. Je weet alleen vast niet HOE belangrijk het is. Voeding is namelijk veel belangrijker voor jouw carrière dan je nu waarschijnlijk denkt en het is cruciaal om dat eerst te begrijpen voor we doorgaan naar alle goede tips die in dit artikel staan.

1.1. Het belang en de impact van voeding op je werkende leven

 

Wil jij carrière stappen maken? Wil jij weten wat de kans vergroot op een promotie zonder dat je dit extra uren kost? 

 

Lees door. In dit onderdeel vertel ik je niet alleen waarom voeding belangrijk is voor je carrière maar waarom voeding belangrijk is voor je hele werkende leven. 

 

De eerste reden is misschien wel de belangrijkste, let op:

 

Gezonde voeding zorgt ervoor dat jij een langer werkend leven hebt!

 

40% van de darm-, long- en borstkankergevallen kunnen voorkomen kan worden door gezonde voeding. Daarnaast kan 80% van alle hart en vaatziekte en diabetes type 2 bijna volledig voorkomen worden door gezonde voeding.

 

Om het nog iets sterker te maken. De ziektelast in Nederland wordt uitgedrukt in DALY’s (Disability-Adjusted Life-Years) oftewel het aantal jaren dat jij ziek bent. Overgewicht is het belangrijkste en draagt voor 5,2% bij aan de ziektelast. Je lichaam wil niet te zwaar zijn en helaas zijn de meeste van ons Nederlands te zwaar (zelfs volgens de naar mij mening te milde richtlijnen die gehanteerd worden). Andere factoren; te hoog cholesterol (1,6%), te veel zout (1,9%), te weinig fruit (1,8%), te weinig gezonde vetzuren (1,5%), te weinig groente (0,5%) en te veel verzadigd vet (0,3%) dragen eveneens bij aan de ziektelast volgens het Voedingscentrum, andere onderzoeken spreken zelfs over veel hogere percentages zeker voor een te kort aan groente. 

 

Samengevat: door gezonde voeding leef je niet alleen langer maar ben je ook minder vaak ziek. 

 

Ohja en alle dagen dat mensen met een ‘griepje’ thuis zitten en niet kunnen performen zijn hier niet in meegenomen want die zijn grotendeels ook te voorkomen door voeding. 

 

Gezonde voeding zorgt ervoor dat jij eerder promotie maakt!

 

Is het jou ooit opgevallen naar wie de meeste promoties gaan? Hoe vaak heb jij gezien dat iemand een promotie kreeg die voor je gevoel niet het meeste werk deed? 

 

Dit is misschien wel de belangrijkste reden om gezonder te leven. 

 

Gezonde voeding zorgt voor energie. 

 

De hoeveelheid energie die jij ervaart is van direct invloed op je relaties, je activiteiten en je carrière. 

 

Wanneer jij meer energie hebt ben je simpelweg leuker om mee om te gaan én pak je dat ene project aan het einde van de dag misschien nog net wel op terwijl iemand anders het laat liggen. 

 

Ben jij nu klaar om het echt over voeding te hebben?

 

Dan komen hier de basisregels voor jouw gezondheid die echt onmisbaar zijn:

1.2. De 3 belangrijkste regels voor jouw gezondheid

Wat denk jij dat jouw gewicht het meeste beïnvloed? Heb jij weleens ervaren dat je het gevoel had dat je wilde blijven eten terwijl je eigenlijk vol zat? Wil jij weten wat in jouw voeding je energieniveau bepaalt? 

 

In dit deel vertel ik je de 2 alles bepalende regels voor jouw gezondheid en wat de impact van beide is op jouw energieniveau. 

 

Heb jij vroeger opgelet bij natuurkunde? 

Er is 1 natuurkundige wet die ontzettend belangrijk is op het gebied van jouw voeding. 

Namelijk: de wet van behoud van energie

 

Deze wet stelt dat energie niet kan verdwijnen. Energie kan alleen veranderen of beter verplaatsen. 


Wanneer jij energie (lees benzine) in jouw auto gooit dan lijkt die energie (lees benzine) weg. Hij is echter niet weg het is opgegaan aan warmte, verplaatsing van jouw auto etc.

 

Dit geldt ook voor de energie die wij in ons lichaam stoppen. Alles wat jij eet bevat energie, dit drukken we uit in calorieën. Wanneer jij 3000 calorieën in je lichaam stopt dan gebeurd daar ook iets mee maar het kan nooit verdwijnen. In het geval van 3000 calorieën betekent dit dat jij mogelijk 2000 calorieën verbrand tijdens jouw werkdag. De andere 1000 calorieën verbrand jij niet meer en zal je lichaam bij zich willen houden als reserve. Je lichaam slaat die 1000 calorieën op als vet. 

 

Dit proces gaat heel de dag door, zo wordt jij zwaarder en lichter. Wanneer jij meer calorieën binnenkrijgt dan verbrand wordt jij zwaarder en minder dan wordt jij lichter. Energie kan niet verdwijnen. 

 

De eerste regel voor jouw gezondheid is dan ook: 

Regel 1: Energie kan niet verdwijnen 

 

Consumeer jij meer energie dan dat jij verbrandt word je zwaarder en andersom. Dus zorg dat je niet meer energie binnenkrijgt dan je nodig hebt. 

 Maar....

De 2e regel is misschien nog wel belangrijker omdat regel 2 een hele grote invloed heeft op regel 1. Veel mensen beseffen niet dat er een reden is waarom je teveel calorieën eet. In veel gevallen is dit omdat je ondervoed bent! 

Dit klinkt misschien vreemd zeker in een land waar de helft van de mensen overgewicht heeft (volgens de standaarden van het Voedingscentrum als je het mij vraagt is het eerder 75% van Nederland!). 

 

Ondervoeding is een serieus probleem. De helft van de Nederlanders is te zwaar en ze zijn zo goed als allemaal ondervoed. Dit lijkt tegenstrijdig, dit is het niet. Je lichaam werkt namelijk niet op ‘energie’ maar op voedingswaarde. Je lichaam heeft vitaminen en mineralen nodig om de belangrijkste processen in ons lichaam te laten draaien. En helaas halen we in Nederland een veel te groot deel van onze energie uit voeding die geen/nauwelijks voedingswaarde bevat. 

 

 

Door dit soort ‘lege producten’ te eten krijg je wel energie binnen (telt mee voor regel 1: energie en dus je gewicht) maar voed je lichaam niet waardoor je continu in een staat van honger verkeerd. Deze ‘lege producten’ worden extra lekker gemaakt door meer vet en suikers toe te voegen, zorgen er alleen maar voor dat je meer eet en ondertussen wordt je zwaarder zonder gevoed te worden. 

 

Een vicieuze cirkel waar je gelukkig nu van bewust bent! Want zorg je ervaar dat je voldoende nutriënten binnen krijgt dan zal je ervaren dat 3 van de 6 vormen van honger verdwijnen (mocht je gewicht willen verliezen zal dat je zeker gaan helpen).

 

De belangrijkste regel op het gebied van voeding is dan ook:

Regel 2: Eet om te voeden

Zorg voor zo min mogelijk ‘lege producten’ en voor zoveel mogelijk nutriëntrijke producten 

 

Betekent dit dat je nooit meer een stuk pizza mag eten. Nee zeker niet, maar minder en eet maximale hoeveelheid nutriëntrijke producten hoe meer hoe beter. 

 

Ja maar hoe doe ik dit dan?

 

Stap voor stap. 

 

Met als basis je huidige voedingspatroon verwissel je ‘lege producten’ als wit brood (let op dat bruin- en meergranen brood ook wit is!) gebak, snoep, koek, niet volkoren spaghetti voor producten hoog in voedingswaarde bij voorkeur groente. 

 

Het mooiste is dat je dit direct merkt. Iedere keer dat jij dagelijks 100 calorieën aan ‘lege producten’ verwisselt voor nutriëntrijke producten dan zal jij slanker, energieker en gezonder worden. 

 

Nu hebben we nog 1 regel te behandelen. Een regel die afrekent met een groot aantal fabels.

Regel 3: Minder eten en niet eten is beter dan vaker eten

 

Heb jij weleens van die weken waarin je wel gezond wilt eten en binnen je calorieën wilt blijven alleen heb je 2-3 diners van het werk gepland staan? 

 

Ik vertel je waarom vasten bij uitstek geschikt is voor professionals als jij om minder calorieën binnen te krijgen terwijl je er gezonder van wordt.

 

In mijn eerste 3 jaren als coach deed ik ‘lifecoaching’. Ik begeleide mensen bij hun gezondheidsvraagstukken. Gezonder eten en meer bewegen. Wanneer ik nu een professional begeleid om het maximale uit zijn/haar werkende leven te halen dan komt voeding altijd nog aanbod alleen slechts als onderdeel. Afijn waarom vertel ik dit (naast deze sluikreclame) omdat ik veel vragen kreeg over ontbijt. Is ontbijten gezond? Of is je ontbijt overslaan ongezond? 

 

Je ontbijt overslaan is als professional misschien wel het slimste wat je kan doen.

 

Ons lichaam doet het enorm goed op tijden van vasten. Vasten heeft sowieso al tal van gezondheidsvoordelen alleen komt daar voor de professional nog iets bij. Wij hebben namelijk vaak zakelijk diners. Bij een zakelijk diner krijg je al snel 5000+ calorieën binnen (ja geen grapje!) waardoor direct je energiebalans naar de filistijnen is en niet alleen van vandaag maar die van morgen ook vast. 

 

Door je ontbijt over te slaan maak je het makkelijker voor jezelf om minder calorieën binnen te krijgen omdat je simpelweg een maaltijd overslaat. En denk nu niet dan heb ik honger of voel ik je futloos. Nee na een paar dagen ben je eraan gewend en ga je zelfs het tegenovergestelde merken. 

 

Er zijn een paar uitzonderingen wanneer vasten minder gezond is voor je. Als eerste wanneer jij ‘s ochtends sport dan is het niet handig om je ontbijt over te slaan, en mogelijk als jij een bepaalde aandoening hebt en daarnaast als jij daardoor dat stuk gebak op kantoor pakt. Niet doen dus!

 

Kom je er met alleen vasten? 

Nee, die andere dagen dat jij geen diner hebt. Daar maak je het verschil door: te koken! 

1.3. De oplossing voor: geen zin om te koken

Heb jij weleens van die dagen dat je thuiskomt en echt geen zin meer hebt om te koken na een drukke week? Of dat je bij de lunch staat te kijken naar die salade bar maar toch maar die bruine boterhammen neemt? 

 

In dit laatste deel over voeding deel ik met je hoe je het makkelijker maakt om toch te koken wanneer je er geen zin in hebt. 

 

Wist jij dat vliegvelden jarenlang geworsteld hebben met passagiers die op de terminal stoelen sliepen? Wanneer een vlucht vertraagde sliepen er meerdere passagiers op terminal stoelen waardoor andere passagiers (jij en ik) niet meer konden zitten. Is het jou ooit opgevallen dat dit nu nooit meer gebeurd? 

 

Dit komt omdat er nu op praktisch ieder vliegveld tussen iedere 2 stoelen een leuning zit waardoor liggen niet echt prettig meer is. 

 

Het inzetten van je omgeving is 1 van de krachtigste manier voor gedragsverandering. Wij zijn als mensen geneigd om altijd voor de makkelijkste oplossing in onze omgeving te kiezen. 

 

Wil jij gezonder leven maak dan ook gezond gedrag makkelijker en ongezond gedrag lastiger. 

 

De beste tip die ik je kan geven is dan ook maak gezond lunchen makkelijker door je lunch voor te bereiden of vooraf te bepalen wat je gaat lunchen. Wanneer jij vooraf je lunch maakt en die meeneemt dan eet je die zo goed als zeker op. Als jij met honger bij de lunch balie staat waar warme kroketten voor je neus liggen dan wordt de kans groter dat je toch die kroketten verkiest boven de salade. 

 

Bonus tip. ja echt nog een tip! 

 

Ditzelfde principe kan je toepassen op je diner. Wanneer jij ‘s avonds gezond wilt eten en je weet vrijwel zeker dat wanneer jij op vrijdagavond thuis komt je geen zin meer hebt om te koken bereid dan je diner eerder voor. Soms is het al voldoende om bevroren vlees uit de vriezer te halen zodat je het ziet liggen. 

 

2. Bewegen voor professionals

Wil jij fitter worden? Wil jij weten hoe je er atletisch uit komt te zien met zo min mogelijk moeite? 

 

In het eerste deel hebben we het over voeding gehad. In dit deel vertel ik je hoe met met minder moeite atletischer en fitter wordt.

 

Nu het belangrijkste van dit onderdeel.

 

Weet jij welk deel van je uiterlijk bepaalt wordt door sporten? 

 

Volgens diverse onderzoeken wordt veruit het grootste gedeelte van je uiterlijk bepaalt door:

Je voeding! Recent heb ik de de Wildfit cursus gevolgd en die gaan zelfs zo ver (gebaseerd op onderzoek) dat 95% van je uiterlijk bepaalt wordt door je voeding.

 

95%!!

 

Dus wanneer jij er atletischer uit wilt zien en fitter wilt worden. Focus dan eerst en met name op deel 1 van dit artikel. Focus daarna pas op je beweging. En daar komt nog iets bij, let goed op want dit is een grote fout die ontzettend vaak gemaakt wordt.

2.1. Let op: bewegen niet sporten!

Ken jij mensen die zich moeten sleuren naar de sportschool omdat ze die laatste paar kilo willen verliezen? Ken jij mensen die met tegenzin sporten of ben jij dit misschien zelf? 

 

In dit deel zal ik je vertellen dat jij niet gemaakt bent om te sporten en wat jij beter kan doen om fitter, atletischer en gezonder te worden. 

 

Stel je dit voor: 

Jij bent weer een neanderthaler, een echt oermens. Misschien dat dit voor jou heel makkelijk in te beelden is misschien heb je hier wat meer moeite mee. Wanneer jij hier wat meer moeite mee hebt beeld je dan die collega in die wat meer lijkt op een neanderthaler. 

 

Hoe vaak ging die naar de sportschool? Inderdaad nooit. Ik zeg niet dat je een neanderthaler leefstijl na moet streven (dat doen sommige collega’s helaas wel). We kunnen alleen wel veel leren van de leefstijl van onze grootouders. Wij hebben namelijk honderdduizenden jaren op die manier geleefd en onze fysiek ons lichaam is toen gemaakt en werkt voor 99% zo nog steeds. 

 

Hoe leefde een neanderthaler? Veel lopen, heel veel lopen. Ieder uur een boomstronk opzij schuiven en een paar keer per dag achter een konijn of everzwijn aanrennen. 

 

Dat is ook de leefstijl die het beste bij ons past (dit blijkt ook uit huidige onderzoeken). 3x week naar de sportschool om 8 uur per dag op een bureaustoel te compenseren heeft niet hetzelfde effect. 

 

Wil jij weten hoe je een neanderthaler leefstijl combineert met een drukke kantoorbaan?

2.2. Bewegen wanneer je het druk hebt 

Wil jij weten hoe je 10.000 stappen per dag kan zetten zonder dat je ‘s avond nog 2 uur moet wandelen? Dat zal ik je vertellen. 

 

Ik ben weleens jaloers op de baan van mijn moeder. Niet heel vaak maar soms wel. Die zet namelijk tijdens haar werkdag in het ziekenhuis zo’n 10.000 stappen. Mocht jij werk hebben waarbij je 10.000 stappen per dag beweegt, ben je werkgever dan dankbaar want zij voegt stiekem een aantal extra gezonde jaren aan je leven toe. 

 

Voor de meeste van jullie met een kantoorbaan. Jullie werkgever doet precies het tegenovergestelde.

 

Gelukkig is daar Hawesome met een aantal tips voor je: 

Tip 1: Vervoer je zelf op de fiets 

Deze tip had je vast al ooit gehoord. Alleen doe je het ook? Pak de fiets naar kantoor, naar de supermarkt, naar het dorp. Iedere kans die je ziet neem de fiets.

 

De fiets heeft maximale voordelen, naast dat je beweegt is het ook een stuk goedkoper en voor afstanden tot aan 6km of binnen de stad is de fiets vaak ook nog eens sneller! (meestal vergeten we namelijk de parkeertijd mee te rekenen).

Tip 2: Loop in je pauze

Ook deze tip heb je vast al eens gehoord maar weer. Doe je het ook? 


Gebruik je pauze om te lopen. Neem een collega mee en loop en zeg nu niet dat kan niet of we hebben geen tijd. Iedere 10 minuten die jij loopt is 10 minuten per dag extra. 

 

10 minuten per dag zijn 60 uren per jaar! 

 

En ja natuurlijk krijg je nog een extra tip van me. Mogelijk ook nog eens de beste voor veel bellende kantoor bazen net als jij. 

Tip 3: bel alleen nog maar lopend

Sinds dat ik dit doe bereikt mijn stappenteller record hoogtes. Veel van ons hebben veel belafspraken. Doe die wandelend. Loop naar buiten of loop kleine rondjes om een tafel terwijl je aan het bellen bent. Wanneer jij een uur per dag aan afspraken hebt (en sommige van jullie hebben er meer) dan is dit 5 uur wandelen per week. DIt kan natuurlijk ook met een gewone afspraak.

2.3. Til boomstammen om gezond te blijven

Wil jij weten hoe je zo lang mogelijk uit het bejaardentehuis blijft? Naast zoveel mogelijk bewegen is er nog een belangrijke factor die je helpt om gezonder en fitter te blijven namelijk boomstammen tillen. 

 

Weet je nog wat ik net zei over neanderthalers? Naast veel wandelen tillen ze af en toe een boomstam op. Wij zijn gemaakt om regelmatig onze spieren te blijven gebruiken. Ons lichaam past zich namelijk aan de belasting die wij op ons lichaam leggen aan.

 

Dat wil zeggen: til jij per dag 10x een boomstam van 100kg dan zal je lichaam zorgen dat jij dat kan tillen (niet van vandaag op morgen natuurlijk). Til jij per dag slechts 3x een boomstam van 50kg dan zorgt je lichaam dat je dit kan tillen. 

 

De reden dat wij minder kunnen als we oud worden is vaak ook niet omdat we ouder worden maar omdat we minder tillen als we ouder worden. Keer op keer blijkt uit onderzoek dat mits goed uitgevoerd bejaarden bijna net zo snel spiermassa en kracht kunnen opbouwen als 30 jarige. 

 

Zorg er daarom voor dat je regelmatig iets zwaars tilt. Bij voorkeur door je omgeving te hacken en anders door regelmatig spierversterkende activiteiten te doen. 

 

Doe dit alleen niet te vaak want het blijkt dat veel fanatieke Crossfitters en andere atleten hierdoor zichzelf overtrainen en botsen met de laatste pilaar voor maximale energie, namelijk: rust

3. Rust voor professionals

Wil jij iedere dag maximaal presteren? Wil jij weten waardoor je jouw levensduur met enkele jaren kan verlengen? 

In dit laatste onderdeel van gezondheid en maximale energie voor professionals behandelen we nog jouw rust. 

3.1 Slaaptekort verkort je leven

 

Vanmorgen stond ik te douche (geen zorgen dit blijft netjes), ik pak mijn zeep, ik knijp uit alle macht in de fles maar er komt nauwelijks iets uit. Ik blijf knijpen in de hoop dat er toch nog voldoende uitkomt. Ik denk nog, ik heb echt geen zin om de douche uit te stappen om nieuwe zeep te pakken dus ik blijf knijpen. Tevergeefs. Na enkele pogingen ben ik toch nieuwe zeep moeten gaan halen. 

 

Dit is ook wat er gebeurd wanneer we niet voldoende rusten. We denken door even door te halen, nog net wat harder te knijpen we het nog wel redden. We redden het vaak alleen niet waardoor we daarna extra moeten rusten. Als professional heeft jouw werk ook een enorme impact op je stress levels, daardoor hebben veel professionals die ook nog actief zijn naast hun baan en rust tekort. 

 

De impact van te weinig rust is groot. Een rust tekort tast ons prestatievermogen aan, vergroot de kans op ziekte, zorgt voor een gebrekkig spierherstel en tast zelfs onze levensduur aan. 

 

De basis van voldoende rust is voldoende slaap. Zorg voor minimaal 7 uur slaap (als volwassenen) bij voorkeur meer (zeker wanneer je intensief sport). 

 

Wil je weten of je voldoende rust hebt? Dit kan je testen door dagelijks een HRV meting te doen. Bij een lagere HRV is het verstandig om meer rust te nemen of extra maatregelen te nemen om je rust/herstel te bevorderen. 

Samengevat: Maximale energie voor professionals

De impact van je voeding op je werkende leven is groot. Niet alleen voorkomt gezonde voeding ziekte maar zorgt voeding er ook voor dat je meer energie hebt voor de belangrijke onderdelen van jouw werkende leven. Je carrière, je relaties en je avonturen. 

 

Wanneer we het over gezonde voeding hebben zijn er 3 belangrijke regels.

 

Regel 1: Energie kan niet verdwijnen. 

Wanneer jij meer energie binnenkrijgt dan je verbrand dan kom je aan en andersom. 

 

Regel 2: Eet om te voeden
Zorg voor zo min mogelijk ‘lege producten’ en voor zoveel mogelijk nutriëntrijke producten 

 

Regel 3: Minder en niet eten is beter dan vaker eten

Langere periode van niet eten hebben geen negatieve impact op je energie verbranding en zorgen zelfs voor tal van gezondheidsvoordelen. 

 

Om deze regels makkelijker te maken heb ik je nog 2 (ohnee 3!) tips meegeven:


Tip 1: Probeer ochtend vasten, ochtend vasten heeft tal van gezondheidsvoordelen én kan het makkelijker maken om binnen je energiebalans te blijven. Zeker wanneer jij ‘s avonds dat werkdiner hebt. 

 

Tip 2: Je omgeving is van grote invloed op je gedrag. Bereid je lunch voor zodat je de kans vergroot dat jij de juiste keuze maakt.

 

Tip 3: het principe van je omgeving is ook in te zetten op je ‘geen zin om te koken’. Bereid je diner voor. Doe dit de dag voordat je geen zin hebt om te koken of leg eten klaar zodat je je min of meer verplicht voelt om het te gebruiken. 

 

We hebben het ook over beweging gehad. Beweging is belangrijk maar het grootste gedeelte van je fysiek wordt bepaald door je voeding. Daarnaast is sporten slechts een heel beperkt deel van bewegen. Gezonde voeding en dagelijks zo veel mogelijk bewegen dat is het belangrijkste voor onze energie en gezondheid. Om meer bewegen makkelijker te maken heb je nog 3 tips meegekregen:

 

Tip 1: Vervoer je zelf op de fiets 

Tip 2: Loop in je pauze

Tip 3: bel alleen nog maar lopend

 

Als laatste onderdeel voor maximale energie is ook je rust belangrijk. Te weinig slaap zorgt voor verminderde prestaties en zelfs een verkorte levensduur. Wanneer je meer van jezelf vraagt wordt rust nog belangrijker.

 

Stiekem zijn er nog een paar meer componenten die invloed hebben op je energieniveau zoals je vrienden, partner, carrière en je spiritualiteit. Deze onderdelen behandelen we later.

 

Wil je nog een extra tip? Dit is mogelijk de belangrijkste van allemaal:

 

Doe het!

 

Dit artikel lezen en er vervolgens niets mee doen is nutteloos. Kies 1, 2 of 3 acties en besluit nu dat jij die vandaag/morgen doet. Kleine acties over tijd tellen op. 

 

Gezondheid en energie zijn cruciaal voor jou als ambitieuze professional om gelukkig en succesvol te zijn. Na je gezondheid komen de andere levensgebieden financiën, carrière, vrienden, je partner etc. 

 

In het Hawesome membership behandelen we 1 voor 1 alle 12 de levensgebieden die voor jou cruciaal zijn. Wil je meer weten? 

 

Check dan mijn membership daar behandelen we nog veel meer op het gebied van voeding en dat alleen in de 1e maand. In andere maanden komen de andere belangrijke onderdelen van jouw werkende leven terug (je relaties, je financiën, je carrière etc.)

 

p.s. dit artikel moet het beste handleiding worden/zijn voor professionals op het gebied van je gezondheid. Is het dat niet voor jou? Laat me weten wat je mist/wat het voor jou echt een ‘WOW-artikel’ maakt in de comments hieronder en ik ga ermee aan de slag. 

p.s.2. In dit artikel staat veel concepten/technieken genoemd. Wekelijks creëer ik nieuwe content om onderdelen verder uit te werken. Wanneer jij vragen hebt over een concept reageer dan ook hieronder dan weet ik welk concept ik moet prioriteren. 

p.s.3. Sommige vragen zijn al eerder gesteld door andere Hawesome volgers. Zie de health maand FAQ waarin de volgende vragen beantwoord worden:

  • Waarom kan mijn dunne buurman meer eten dan ik? [0:00]
  • Hoe kan het dat ik op vakantie toch 3kg ben aangekomen ik heb best wel opgelet? [1:09]
  • Hoe val ik zo snel mogelijk af? [3:11]
  • Hoe blijf ik binnen mijn kcal in een restaurant? [4:09]
  • Hoe komt het dat de weegschaal op de sportschool zegt dat ik afval maar ik zie het niet? [6:30
Close

Wil jij 30 dagen gratis gebruik maken van het membership met toegang tot 25+ trainingen?

Kom meer te weten over de Hawesome5© methode en hoe die jou kan helpen om volop te leven!

Claim 30 dagen gratis membership
Close

75% Complete

Claim gratis membership

Direct toegang tot 25+ trainingen

Geen verplichtingen of directe verlening