Droombaan vinden in 3 stappen

Uncategorized May 10, 2019

Wil jij jouw droombaan vinden? Wil jij weten welke baan perfect bij jou past? Wat je echt wilt doen in je leven? In drie stappen help ik je jouw droombaan te vinden.

Je denkt nu waarschijnlijk: weer zo’n artikel over doen wat je leuk vindt, het probleem is dat ik niet weet wat ik leuk vind!

Dit dacht ik een aantal jaren geleden ook standaard toen ik veel van die ‘doe wat je leuk vindt’ artikelen las. Nu weet ik dat deze blogs vaak wel de juiste essentie te pakken hadden alleen niet volledig waren. Ik zal je in deze blog uitleggen welke stappen je wel moet nemen zodat jij daadwerkelijk jouw droombaan kan vinden!

Droombaan vinden stap 1: Ontwikkel je talent

Wat vind jij het leukste om te doen?

Dat zal ik je vertellen, datgene waar jij goed in bent en uitgedaagd wordt om jezelf verder te ontwikkelen.

Ken jij het concept van ‘flow’? Flow is een staat waarin jij verkeerd als jij iets aan het doen bent waar je goed in bent en ook in uitgedaagd wordt. Het mag niet te makkelijk zijn. Dit zijn direct de momenten die jij het leukste vindt.

Deze momenten herken je vast. Dit zijn de momenten waarin je helemaal opgaat in wat je aan het doen bent. Je kan opgaan in een project of een bepaalde activiteit. Jouw droombaan bevat zoveel mogelijk momenten van flow. En flow vind je door dat te gaan doen waar je talent voor hebt.

De volgende vraag is dan natuurlijk:

Hoe vind je jouw talent?

Wat is talent volgens jou?

Voor mij is talent een ontwikkelde vaardigheid die jij verder ontwikkeld hebt dan anderen. Dus simpel gezegd. Iets waar jij beter in bent dan de meeste anderen.

Vanaf onze geboorte wordt iedereen anders opgevoed. Deze manier van opvoeden zorgt ervoor dat jij je op een bepaalde manier ontwikkelt. Zo ontwikkel jij onder andere karaktereigenschappen en aanleg voor een aantal vaardigheden. Sommige mensen leren bijvoorbeeld om ontzettend nauwkeurig te zijn terwijl andere leren om het grote geheel te overzien. Je opvoeding zorgt ervoor dat jij een bepaalde aanleg hebt meegekregen. Ja ook jij!

Aanleg is alleen niet hetzelfde als talent.

Talent moet je (verder) ontwikkelenMisschien dat jij aanleg hebt voor creativiteit. Alleen als jij een goede ontwerper wilt worden dan zal je dat moeten ontwikkelen.

Keer op keer blijkt dat de meest succesvolle en talentvolle mensen hun talent hebben ontwikkeld door er meer uren in te stoppen dan anderen. Ze hebben uren gestopt in de ontwikkeling van een vaardigheid en daar hun droombaan van gemaakt.

Ik zal je straks nog vertellen hoe je dit doet.

Waarom is talent belangrijk voor je droombaan?

We hunkeren als mens allemaal naar een bepaalde mate van ‘significantie’. We verlangen naar een bepaalde mate van erkenning. Voor de één is dat gevoel sterker dan voor de ander. Alleen willen we het allemaal. We willen gezien worden.

Als jij deze blog leest dan wil jij waarschijnlijk bovengemiddeld belangrijk gevonden worden

Dat is logisch want ik ben zo en zo schrijf ik mijn blogs ook. Dit zorgt ervoor dat het voor jou nog belangrijker is te zoeken naar jouw talent om jouw droombaan te realiseren. Want wanneer jij ergens talent voor hebt dan presteer jij op dit vlak beter dan anderen en dat vind jij leuk.

En niet alleen dat. Als jij ergens beter in presteert dan anderen dan willen anderen jou betalen om daar gebruik van te maken of van te kunnen leren. Of jij dit nu in loondienst gaat doen of als ondernemer dat maakt niet uit. Het principe is hetzelfde.

Het begint allemaal met het ontwikkelen van jouw talent. Aan het einde van deze blog zal ik je nog wat meer informatie geven over hoe je dat kan doen.

Nu eerst stap twee. Als jij jouw talent hebt ontwikkeld, wat ga je er dan mee doen?

Droombaan vinden stap 2: Zet je talent in voor jouw passie

Waar irriteer jij je het meeste aan in jouw directe omgeving? Weet je ook waarom jij je daaraan irriteert? Omdat jij passie hebt voor het tegenovergestelde. Huh?

Jij irriteert je aan datgene wat het tegenovergestelde is van jouw passie

Ik zal dit nog iets verder uitleggen. De reden dat jij je ergens aan irriteert is omdat jij in jouw hoofd hebt dat dit op een heel andere manier moet gebeuren. Hoe meer jij je ergens aan irriteert hoe sterker jij in je hoofd hebt dat het anders MOET zijn. Dit is waar jij je passie uit kan halen.

Dus irriteer jij je je er altijd aan dat andere slordig zijn. Dat komt waarschijnlijk omdat jouw kracht ligt bij gedetailleerd werken.

Mensen vinden het heel lastig om te beantwoorden waar ze passie voor hebben daarom vraag ik het altijd andersom. We zijn namelijk beter om te beantwoorden waar we ons aan irriteren. In essentie komt dit alleen op hetzelfde neer.

Waarom is passie belangrijk?

Net als jouw talent is jouw passie ook aangeleerd en ontwikkeld in jouw verleden. Jij hebt ideeën meegekregen en daardoor een beeld van hoe het zou moeten zijn. Hoe sterker jij dit hebt hoe meer jij je ergens aan irriteert en hoe meer passie je ergens voor zal hebben.

Als jij jouw talent in gaat zetten voor jouw passie dat ga jij enorm veel genot halen uit je baan. Dan zal het echt voelen als een droombaan. Je bent dan namelijk dag in dag uit een bepaalde (werk)omgeving dichterbij aan het brengen met het ideaalbeeld zoals het volgens jou zou moeten zijn. Dat is elke dag genieten!   

Dus ontwikkel jouw talent en zet deze in om jouw ideale (werk)omgeving dichter bij te brengen zoals deze volgens jou zou moeten zijn (je passie).

Dan is vervolgens de vraag hoe maak je daar dan je droombaan van?

Droombaan vinden stap 3: vind mensen die behoefte hebben aan jou

Denk jij dat de enige bent op deze wereld die zich irriteert?

Nee dat denk ik ook niet. Sterker nog ik weet wel zeker dat als jij je ergens aan irriteert dat er andere mensen zijn die zich er ook aan irriteren.

De vraag voor jouw droombaan is dus eigenlijk niet. Is er wel markt voor dat wat ik wil gaan doen? Die is er zeker. De vraag luidt: Waar vind jij de mensen die zich aan hetzelfde probleem irriteren als jij?

Als jij je talent en passie helder hebt dan is dit vaak een stuk makkelijker dan je denkt.

Er zijn namelijk altijd mensen die zich irriteren aan datzelfde waar jij je aan irriteert. Vind die mensen en je kan van je baan je droombaan maken.

Samenvatting: droombaan vinden in 3 stappen

  1. Ontwikkel je talent

Jij vindt het leuk om ergens goed in te zijn. Vind je aanleg en ontwikkel het tot een talent. Hoe beter jij hierin wordt, hoe leuker je het gaat vinden.

  1. Zet je talent in voor jouw passie

Zet je talent in voor datgene waar jij je aan irriteert. Los de problemen op in jouw omgeving waar jij je aan irriteert. Breng de omgeving dichterbij zoals jij vindt dat het zou moeten zijn. Je droombaan is jouw talent inzetten voor de volgens jouw ideale (werk)omgeving.

  1. Vind de mensen die behoefte hebben aan jou

Eenmaal je droombaan gevonden? Ga dan op zoek naar mensen die dezelfde problemen ervaren als jij. Die zich irriteren aan hetzelfde zodat jij ze verder kan helpen.

Hoe ga ik hier nu mee aan de slag?

Zoals je van me gewend bent: doe alles stap voor stap. Begin klein en bouw het vanaf daar uit. Stel jezelf eens de vraag:

Waar irriteer ik me het meeste aan in mijn (werk)omgeving?

Kies een klein en behapbaar probleem en maak een plan voor jezelf. Waar ben ik goed in dat kan helpen om dat probleem een stap verder op te lossen?

Zoek dan iemand in je omgeving (bijvoorbeeld je baas) die behoefte heeft dat dit probleem opgelost wordt. Als jij het ziet als een probleem dan hij/zei waarschijnlijk ook.

En het allerbelangrijkste: ontwikkel jezelf

Hoe beter jij wordt in jouw talent, hoe groter de problemen die jij kan oplossen, hoe leuker jij het gaat vinden én hoe meer energie, succes en geluk jij eruit haalt.

Laat dat nu net mijn droombaan zijn, jou helpen ontwikkelen.

Laat hier je email achter en je krijgt morgen praktische tips hoe jij je kan ontwikkelen voor meer succes, geluk en energie!

Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te laten groeien en ontwikkelen naar een gelukkig en Hawesome leven. Ik geloof dat met deze stappen iedereen zich kan ontwikkelen naar een gelukkig leven op de 12 levensgebieden. Met dit artikel wil ik jou kennis meegeven dat je nieuwe inzicht geeft en motiveert om een stap te zetten in jouw leven.

Geef jouw feedback hieronder, wat vind jij van deze blog? Dan leer ik er ook nog van, zodat ik mijn blogs steeds interessanter voor jou kan maken.

Er wordt gevraagd om een email adres. Ik stuur je geen reclame toe. Dit email adres is puur om te voorkomen dat er veel spam via mijn site bij mij terecht komt

Close

Wil jij 30 dagen gratis gebruik maken van het membership met toegang tot 25+ trainingen?

Kom meer te weten over de Hawesome5© methode en hoe die jou kan helpen om volop te leven!

Claim 30 dagen gratis membership
Close

75% Complete

Claim gratis membership

Direct toegang tot 25+ trainingen

Geen verplichtingen of directe verlening