De 3 levensvragen en 12 levensgebieden die jouw leven gaan veranderen

career podcast spiritual Jun 25, 2019

Luister naar deze aflevering als podcast of Itunes, Spotify of hieronder:

De 3 levensvragen en 12 levensgebieden die jouw leven gaan veranderen

Herken jij de momenten dat je de uitdaging mist? Je verliest motivatie en stelt jezelf vragen als 'Waarom ben ik hieraan begonnen?' en 'Wat voegt dit nou eigenlijk écht toe aan mijn leven?'. Je weet dat je op zoek bent naar uitdaging en wilt groeien, maar je weet niet hoe. Het antwoord ga je vinden in deze 3 levensvragen en 12 levensgebieden die jouw leven gaan veranderen.

 

3 levensvragen? 12 levensgebieden?

 

In de afgelopen 15 jaar heb ik me bezig gehouden met de zin van het leven. Ik heb me afgevraagd: “wat doen de meest succesvolle mensen op de wereld anders dan de rest?”

Succes bedoel ik niet in termen van geld. Succes bedoel ik in termen van geluk, gezondheid en bijdrage aan de wereld. Ik heb meer dan 500 boeken gelezen, tientallen cursussen gedaan allemaal om deze vraag voor mezelf te beantwoorden.

 

Ik ben erachter.

 

Nu doe ik niets liever dan jou te helpen bij het beantwoorden van de 3 levensvragen en je te begeleiden met het groeien op de 12 levensgebieden.

Wat zijn de belangrijkste 3 levensvragen?

Als ik jou aan het eind van je leven vraag wat het belangrijkste was in je leven wat ga jij dan zeggen?

 

Deze vraag heb ik altijd heel boeiend gevonden. Als je op je sterfbed ligt, hoe zou je dan terugkijken op je leven? Hoe zou jij je eigen leven beoordelen? Want uiteindelijk gaat het denk ik daarom. Zorgen dat jij tevreden/blij/trots bent met hoe jij geleefd hebt.

 

Gelukkig is die vraag makkelijk te beantwoorden. Deze vraag is namelijk aan duizenden mensen gesteld die op hun sterfbed lagen. Weet je wat er keer op keer uitkomt?

 

Wat heb ik bijgedragen? Wie ben ik geworden? Wat heb ik gedaan?

 

Ik leg ze je alle drie uit.

Levensvraag 1: Wat heb ik bijgedragen?

Aan het einde van ons leven maken we allemaal de balans op.

 

Wat heb ik bijgedragen? Heb ik meer bijgedragen aan mijn omgeving dan dat ik heb genomen van mijn omgeving.


Iedereen zal dit op een andere manier doen omdat we andere dingen belangrijk vinden. Alleen de balans is hier van belang. Heb ik meer gegeven of meer genomen in het leven. Het zal vanzelfsprekend zijn wat jij wilt dat het antwoord is.

Levensvraag 2: Wie ben ik geworden?

De eerste levensvraag zal direct gevolgd worden door de tweede vraag. Wie ben ik geworden? Ben ik een goed mens geweest? Heb ik gehouden van mijn omgeving?

 

Ook dit zal iedereen weer anders beantwoorden voor zichzelf afhankelijk van wat jij belangrijk vindt.

Levensvraag 3: Wat heb ik gedaan?

De derde levensvraag zal gaan over wat heb jij gedaan in je leven? Heb jij voldoende tijd gespendeerd aan de dingen die jij belangrijk vindt. Je vrienden, je relaties, je missie? Of heb jij je laten tegenhouden door angst of je omgeving om daadwerkelijk te doen wat jij wilt doen.

 

De boodschap die ik je in deze blog wil meegeven is niet zozeer dat je aan het einde van je leven stilstaat bij deze drie vragen, maar dat je er nú vast over nadenkt nu je er nog invloed op hebt. Als het antwoord op deze vragen aan het einde van je leven zó belangrijk zijn, zorg er dan voor dat je ze nu vast belangrijk maakt.

 

Het is mijn persoonlijke missie om je daarmee te helpen. Om je nu te laten leven zodat jij later trots op jezelf bent.

Hoe hangen de 3 levensvragen samen?

Jouw langdurig geluk wordt bepaald door dat wat jij uiteindelijk hebt bijgedragen (contribution). Een van de eerste basisregels uit coaching is: Jij kan iemand niet verder brengen dan dat jij jezelf hebt gebracht. Als jij iemand wilt leren tuinieren zal jij eerst zelf moeten weten hoe dat werkt. Als jij iemand wilt leren ontwikkelen geldt hetzelfde. Jij kan iemand alleen leren wat je zelf weet. Dus hoe meer jij wilt bijdragen hoe meer jij zelf zal moeten groeien.

 

Dat is de tweede levensvraag. Wie ben ik geworden? Jouw ontwikkeling bepaalt wie jij wordt, wat jij leert en zoals we net zagen wat jij kunt bijdragen. Dit noemen we ‘growth’.

 

Dat wat jij meemaakt helpt je ten eerste om te ontwikkelen maar zorgt ook voor het geluk dat jij op dit moment hebt. Jouw partner, vrienden en de dingen die jullie samen doen zorgen dat jij in het hier en nu kan genieten (experiences).  

 

Als een van deze drie gebieden mist of niet in balans is, voel je het direct. Als je alleen groeit en bijdraagt maar geen leuke ervaringen hebt, dan raak je gestrest (misschien ken je zo’n voorbeeld? Of ben je zelfs zo’n voorbeeld?). Als jij je niet voldoende ontwikkelt dan loop je vast als je wilt bijdragen aan bijvoorbeeld je carrière of onderneming en als jij groeit maar niet bijdraagt dan krijg je een leeg gevoel vanbinnen: waar doe ik het allemaal voor?

Zoals ik al zei is het mijn persoonlijke missie om jou met bewezen technieken te laten groeien naar de beste versie van jezelf. Dat doe ik met 12 levensgebieden.

De 12 levensgebieden die jouw leven gaan veranderen

 

Balans in het leven is van onschatbare waarde. Echter, ieder persoon vult dit totaal verschillend in. De 3 leefgebieden (Experiences, Growth en Contribution) zijn alledrie op 4 deelgebieden in te vullen. Dat geeft in totaal de 12 levensgebieden

 

Wat zijn de 12 levensgebieden?

De eerste 4 levensgebieden bij: “Wat heb ik gedaan?” (Experiences)

Experiences is opgesplitst in 4 gebieden: Love, Friends, Wealth en Adventures. Love en Friends, je gezin en vrienden, zijn waarschijnlijk de  grootste bronnen van plezier in je leven. Wealth is de manier waarop jij jouw omgeving inricht met je financiën. Geld is niet belangrijk voor je geluk, maar zekerheid en een comfortabel huis wel. Onder Adventures vallen de leuke dingen die jij doet van klein tot groot.

Levensgebieden 4-8 bij: “Wie ben ik geworden?” (Growth)

Groeien/ontwikkelen kan op 4 gebieden, namelijk Health & Fitness, Intellectual, Skills en Spiritual. Health en Fitness gaat over je gezondheid, de basis voor je energie in je leven. Intellectual is de kennis die jij vergaart en de inzichten die jij opdoet. Skills zijn de vaardigheden die jij aanleert. Als laatste kun jij door jouw plaats op de wereld te kennen en je wereldbeeld vorm te geven je spiritueel ontwikkelen.

Levensgebieden 9-12 bij: “Wat heb ik bijgedragen?” (Contribution)

Eenmaal gegroeid wil een mens bijdragen. Dit kan op 4 gebieden, namelijk Family, Career, Creativity en Community. Career spreekt voor zich. Jij draagt bij aan de wereld met jouw carrière, jij draagt bij aan jouw bedrijf, anders zouden ze je niet betalen en jouw bedrijf draagt bij aan de economie en daarmee aan de wereld. Family is voor veel mensen de ultieme manier om iets terug te geven, bijvoorbeeld door kinderen op te voeden en groot te brengen. Je kunt ook bijdragen door iets te creëren door middel van jouw creativiteit, zoals muziek, kunst of boeken, maar ook door te koken voor anderen. Als laatste heb je het traditionele ‘community werk’. Bijdragen aan je omgeving door anderen te helpen, vrijwilligerswerk te doen of geld te geven aan goede doelen.


Gebruik dit model om je te helpen groeien, wil je daar hulp bij dan ben ik er voor je.

 

Heb je meer van mij gezien dan weet je dat ik mijn klanten in 5 stappen help groeien op deze 12 levensgebieden.

 

het begint met stap 1: Meten waar jij nu staat?


Doe nu de test: waar sta jij op de 12 levensgebieden

Iets geleerd? Deel dit artikel met je vrienden en gun ze hetzelfde

Close

Wil jij 30 dagen gratis gebruik maken van het membership met toegang tot 25+ trainingen?

Kom meer te weten over de Hawesome5© methode en hoe die jou kan helpen om volop te leven!

Claim 30 dagen gratis membership
Close

75% Complete

Claim gratis membership

Direct toegang tot 25+ trainingen

Geen verplichtingen of directe verlening