Afvallen stagneert? Afvallen lukt niet meer? 3 tips om weer verder te gaan

health skills Jun 03, 2019

Luister naar deze aflevering als podcast op Itunes, Spotify of hieronder:

 

Afvallen stagneert? Afvallen lukt niet meer? 3 tips om weer verder te gaan

Ben jij weleens met een dieet begonnen waarbij je in het begin flink gewicht verloor maar je daarna dacht: ‘afvallen lukt niet meer’? Je was zo goed bezig maar het afvallen stagneert na verloop van tijd?

 

Ja? Ik ook!

 

In deze blog zal ik je vertellen hoe dit komt. Ik ga je ook 3 tips geven hoe jij over dat punt heen komt waardoor afvallen wel weer lukt.

Een probleem met afvallen of gedragsverandering?

Ik hoor je al denken: “weer zo’n gezondheidsexpert met afvaltips over gezonder en meer groente eten”.

 

Dat ben ik niet. Ik ben zelfs niet eens geen gezondheidsexpert. Ik ben een persoonlijk ontwikkelingingscoach en ik begeleid mijn coachees met zichzelf ontwikkelen en te groeien naar waar ze willen staan.

Veel coachees komen bij mij met een aantal doelen, waaronder ook vaak een afval- of gezondheidsdoel. Het interessante is dat ze vaak zelf wel weten wat ze moeten veranderen (gezonder eten, meer bewegen) om toch weer af te vallen. Liever gezegd om meer energie te krijgen.

 

Of het nu om gewicht of om een andere gedragsverandering gaat het (afvallen) stagneert na verloop van tijd. Dit komt niet omdat afvallen niet meer lukt, maar omdat jouw gedragsverandering stagneert.

 

Huh wat?

Zie afvallen als gedragsverandering

Dat is misschien ook wel de belangrijkste boodschap van deze blog. Ga afvallen zien als gedragsverandering.

 

Ik zal het je uitleggen.

 

Hoe leert een kind lopen?

 

Leert een kind eerst kruipen om vervolgens in één keer op te kunnen staan en weg te lopen?

 

Nee natuurlijk niet. Een kind leert kruipen, leert dan de kracht in zijn benen te ontwikkelen waardoor hij kan staan tegen een bijvoorbeeld een muur. vervolgens leert een kind te lopen achter een loopkar en daarna leert hij stap voor stap om zelfstandig te lopen.

 

Bij een kind vinden we dat heel normaal. Dat het zich stap voor stap zelf ontwikkelt. Zo wil ik dat jij je afval traject ook gaat zien. Als afvallen niet meer lukt komt dit omdat jij meteen wilt lopen. Je vergeet dat jij 5 tot 10 jaar gekropen hebt en nu langzaam moet leren lopen. Anders leren leven kost tijd en gaat in kleine stappen!

 

Zoals ik net al zei ik wil dat je afvallen gaat zien als een gedragsverandering, als leren lopen. Je bent gewend aan een bepaalt gedrag en wilt dat gedrag aanpassen. Dat kan zeker! Onderstaand geef ik je 3 tips over hoe je een gedragsverandering stap voor stap kunt ondergaan. Als je dat doet dan is ‘afvallen lukt niet meer’ en ‘afvallen stagneert’ verleden tijd.

Afvallen stagneert? Afvallen lukt niet meer?

3 tips om weer vooruitgang te boeken

#1 Bepaal welke stappen jij moet nemen naar je doel

Als afvallen niet meer lukt komt dit vaak omdat jij een beeld hebt van hoe snel het zou moeten gaan. Uit mijn eigen ervaring en alle ervaring met mijn coachees weet ik dat dit beeld vrijwel altijd onjuist is. We willen allemaal snel resultaat maar we willen niet snel ons gedrag veranderen. Beide gaan hand in hand.

 

Als jij 10kg in gewicht wilt verliezen dan betekent dit dat daar een volledig ander gedragspatroon bij hoort. je moet je gaan gedragen als iemand die 10kg lichter is. Ik kan je verzekeren die gedraagt zich heel anders dan jij.

 

De reden dat afvallen stagneert is meestal omdat we wel ons gedrag licht aanpassen naar het gedrag van iemand die 5,6 of 7kg lichter is maar ons gedrag niet fundamenteel aanpassen naar het gedrag van iemand die 10kg lichter is.

 

Mijn eerste tip is dan ook: Bepaal welke gedragsverandering jij wilt ondergaan en knip dit op in kleine stappen. Zie het iedere keer als nieuw doel. Mijn eerste doel naar 10kg verliezen is 5kg verliezen en daar hoort dit gedrag bij. Als 5kg te groot voelt maak je er stappen van 3kg van.

#2 Kijk regelmatig terug naar waar je vandaan komt

Wat zou jij tegen een kind zeggen als hij/zij voor de eerste keer achter een looprek loopt?


Wauw wat goed gedaan!

 

Zeg dat dan ook tegen jezelf!

 

Tegen een kind zeggen we bij iedere stap: “goed gedaan”. Alleen zeggen we dat niet tegen onszelf.

 

Ik raad je aan om dat wel te doen.

 

Schrijf op als jij aan je afvaltraject begint hoe een dag ervoor jou uitziet, wat je eet, wat je eet en hoe jij je voelt. Zorg dat je in ieder geval op een of andere manier meet waar je staat.

 

Wanneer jij de eerste stap hebt gezet of het voelt juist of dat het afvallen stagneert, kijk dan eens terug naar waar je vandaan komt. Je zal zien dat je progressie gemaakt hebt en daar mag je trots op zijn.

 

Doe dit regelmatig schrijf op, of meet waar je staat. Dan heb je op momenten dat het lastig is én op momenten dat het goed gaat iets waar je naar terug kunt kijken.

#3 Zoek iemand die jouw gedragsverandering al heeft doorgemaakt

Als jij meer van mijn materiaal hebt gelezen bijvoorbeeld mijn blog over vrienden dan heb je al meer gelezen over de invloed van onze vrienden op ons gedrag.


De mensen waar jij mee omgaat bepalen voor een groot deel welk gedrag jij vertoont en jouw referentiekader.


Wil jij afvallen kijk en praat dan ook met mensen die dat traject al hebben doorgemaakt. Praat niet alleen met ze over koetjes en kalfjes nee vraag aan ze waar ze vandaan komen, wat ze hebben doorgemaakt, wanneer en hoe vaak hun dachten: “afvallen lukt niet meer”.  

 

Hoe meer jij te weten komt en leert over hoe mensen die jouw doel al behaald hebben hoe meer het jou gaat motiveren en hoe sneller jij de stappen gaat zetten.

 

Ik geef je nog een paar extra tips:

  • Lees boeken over voeding of jouw doel dan ga je leren hoe het gedrag van iemand die ‘gezond’ leeft eruit komt te zien
  • Zoek een vriend die afgevallen is en praat daarmee over zijn voeding en zijn afval traject
  • Huur een coach. Een betaalde coach die jou helpt werkt vaak goed. Daarmee bedoel ik geen personal trainer die je helpt sporten. Nee, een coach die jou op verschillende fronten gaat begeleiden naar jouw doel.

 

Stop met stilstaan, start met leven!

Dennis

Wil jij net als 300+ anderen de GRATIS minicursus: Groei met bewezen technieken naar de beste versie van jezelf?

Laat hier je email achter.

Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te laten groeien en ontwikkelen naar een gelukkig en Hawesome leven. Ik geloof dat met deze stappen iedereen zich kan ontwikkelen naar een gelukkig leven op de 12 levensgebieden. Met dit artikel wil ik jou kennis meegeven dat je nieuwe inzichten geeft en motiveert om een stap te zetten in jouw leven.

Geef jouw feedback hieronder, wat vind jij van deze blog? Dan leer ik er ook nog van, zodat ik mijn blogs steeds interessanter voor jou kan maken.

Vragen? Opmerkingen? Laat ze achter onder deze blog en ik help je verder

 

Iets geleerd? Deel dit artikel met je vrienden en gun ze hetzelfde

 

Close

Wil jij 30 dagen gratis gebruik maken van het membership met toegang tot 25+ trainingen?

Kom meer te weten over de Hawesome5© methode en hoe die jou kan helpen om volop te leven!

Claim 30 dagen gratis membership
Close

75% Complete

Claim gratis membership

Direct toegang tot 25+ trainingen

Geen verplichtingen of directe verlening