Zelf aan het nadenken over persoonlijke ontwikkeling? Of op zoek naar een coach persoonlijke ontwikkeling? Of werk je helemaal (nog) niet aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Maak deze 7 fatale fouten niet!

#1 Je stelt je persoonlijke ontwikkeling uit tot je een ‘probleem’ hebt

Dit is misschien wel de grootste en meest gemaakte fout. Je stelt je persoonlijke ontwikkeling uit totdat je een ‘probleem’ hebt. Natuurlijk is het goed om hier op dat moment mee te starten, maar wanneer jij eerder gestart was had je heel wat ellende kunnen voorkomen. Niet alleen dat, maar hoe eerder jij begint hoe meer het jou op gaat leveren. Ik vergelijk het altijd met beleggen (financiën zijn ook onderdeel van jouw leven en ontwikkeling!). Als jij nu 60 bent en met je 40e gestart was met beleggen (de leeftijd waarop de meesten starten met hun persoonlijke ontwikkeling) dan had je met €1000 per maand ongeveer € 550.000 gehad. Als jij op je 25e gestart was dan was dit meer dan 2 miljoen geweest! Dus start niet over 10 jaar, maar NU! (Je kunt al beginnen door je onderaan deze blog aan te melden voor gratis tips

#2 Jij geeft niet genoeg om jezelf

Dit klinkt misschien raar maar komt heel veel voor. Natuurlijk zeg je nu “huh? Natuurlijk geef ik om mezelf”. Laten we dat testen. Zeg jij dingen als: “Dat is alleen weggelegd voor rijke/succesvolle mensen”, “Ik heb het goed genoeg zo” of “Ik heb toch geen coach nodig”?

Allemaal ONZIN! Wat er gebeurd is dat we onszelf en anderen allemaal ‘kleiner’ maken dan we daadwerkelijk zijn. Ik heb meer dan 10 jaar succesvolle mensen bestudeerd weet je wat het verschil is tussen hen en jou? Helemaal niks! Ze zijn niet slimmer, niet knapper, niet beter. Ze zijn alleen eerder gestart met hun persoonlijke ontwikkeling.

Jij verdient een goede gezondheid, toffe carrière, veel energie, succes en geluk. Ik zal er alles aan doen om jou te helpen ontwikkelen!

#3 Jij doet persoonlijke ontwikkeling op slechts 1 of 2 gebieden

Een fout die je fataal kan worden en waar je veel spijt van kan krijgen. Je focust je ontwikkeling op slechts 1 of 2 gebieden. Veel voorkomend is dat mensen zich alleen focussen op hun carrière en/of financiën. Niet alleen ga je veel spijt krijgen als jij je gezondheid en/of je relaties niet mee ontwikkelen maar je mist ook nog eens ontzettend veel potentie op het gebied van bijvoorbeeld je carrière. het ene gebied versterkt namelijk het andere gebied. Daarom is het verstandig om altijd te focussen op alle 12 de levensgebieden.

#4 Je kiest een coach persoonlijke ontwikkeling die zelf niet doet waar hij jou bij moet gaat begeleiden

Als je voor een coach gaat kiezen check dan of de coach een rolmodel is op het door jou te ontwikkelen gebied. Dit betekent niet dat hij ‘beter’ moet zijn in jouw vakgebied. De beste voetbaltrainers zijn ook niet altijd topspelers geweest alleen hij moet wel zijn vak verstaan. Als jij een lifecoach neemt die jou gaat begeleiden bij je persoonlijke ontwikkeling dan moet die coach zelf ook een plan hebben voor zijn eigen leven. Ikzelf heb bijvoorbeeld een persoonlijk ontwikkelingsplan met alle 12 de levensgebieden (gezondheid, carrière, relaties etc.). Daardoor is het voor mij ook mogelijk om jou te begeleiden bij het maken van een plan voor jouw leven.

#5 Je neemt een coach die zelf stilstaat in zijn persoonlijke ontwikkeling

Een coach persoonlijke ontwikkeling zou moeten geloven dat persoonlijke ontwikkeling nooit stopt. Je kan je altijd verder blijven ontwikkelen. Vraag dan ook hoe jouw coach dit doet. Heeft hij/zij zelf een coach? Wat voor opleiding/bijscholing doet hi/zijj? Op moment van schrijven heb ik zelf een coach en volg nog een opleiding.

#6 Je kiest een coach met een coaching stijl die niet bij jou past

Iedere coach heeft een andere methodiek, veelal gebaseerd op zijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Meestal begeleid een coach jou bij waar hij/zij zelf tegenaan gelopen is. Vraag dan ook door naar hoe een coach te werk gaat (en eventueel hoe hij/zij dat zelf heeft gedaan). Mijn stijl kenmerkt zich bijvoorbeeld door onder andere kennis. Ik vind het belangrijk om kennis op te doen van de meest succesvolle personen op ieder te ontwikkelen levensgebied. Ik geloof dat we enorm veel kunnen leren van anderen omdat het meeste in deze wereld al eens door iemand is gedaan.  

#7 Je leert zonder resultaat

Kennis zonder resultaat is nutteloos. Als jij iets leert maar niet daadwerkelijk toepast dan heb je er niets aan en zou ik het niet eens kennis willen noemen. Of zoals Tony Robbins zegt. “Knowledge is only potential power”. Als ik een coachee begeleid dan combineren we vanaf dag één kennis met het direct toepassen van deze kennis. Uiteindelijk gaat het erom dat jij jouw leven naar een hoger niveau gaat tillen en dat gaat niet zonder actie.

Start met geven om jouw leven en laat maak deze 7 fatale fouten niet. Zoals ik net al zei dat kan zelfs gratis door te beginnen met hieronder je email achter te laten.

Stop met stilstaan, start met leven!

Dennis

Luister: ‘7 fatele fouten persoonlijke ontwikkeling’ als podcast op Spotify of hieronder:

 

Bekijk: ‘7 fatale fouten’ op youtube:

 

Deel: ‘7 fatale fouten bij jouw persoonlijke ontwikkeling’ met je vrienden op social media: